1 maart is het nationale complimenten dag..

Nationale complimenten dag, ken jij het al? Deze dag staat in het teken van elkaar complimenten te geven. Vooral in deze tijd kunnen we dat goed gebruiken.

Complimenten geven en krijgen lijkt moeilijker in de praktijk. Let maar eens op wanneer je een compliment krijgt, hoe vaak je het terugkaatst. Wij zijn het niet gewend. Het is makkelijker om stil te staan bij de negatieve dingen dan bij de positieve gebeurtenissen. Dat zie je in alles terug komen. Een groot voorbeeld is het nieuws.

Waarom deze dag?

De Nationale Complimenten dag draait puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van de Nationale Complimenten dag niet gekocht kan- en mag! worden. (Zie ‘de spelregels’) Woorden vervangen door een cadeau is op deze dag dus geen optie!

Daarom spreekt deze dag mij aan. Het feit dat het niet commercieel is, daarom zie je ook niets ervan terug op tv of winkels omdat het uiteraard geen geld oplevert. Ik sluit mij er helemaal bij aan dat alle cadeau’s in de wereld oprechte positieve woorden niet kunnen vervangen. Kijk maar naar kinderen, daar ligt de basis al. Hoe blij zij worden wanneer je een compliment geeft over gemaakte tekeningen, rapporten. Ze leven helemaal op wat ze weer bevordert in hun ontwikkeling. Onderweg naar het volwassen zijn verliezen wij dit belangrijk aspect.

Onwijs jammer vind ik dat! ik betrap mijzelf er ook op dat ik te weinig complimenten geven aan volwassenen. Ik  vind het vaak moeilijk om complimenten te ontvangen. Daarom wil ik vandaag en niet alleen vandaag alle lezers van Mama is blut een compliment geven.

  • Jullie zijn mooi!
  • Jullie zijn topvrouwen!
  • Blijf dicht bij jezelf!

 

Geef vandaag ( en niet alleen vandaag) complimenten en sta er ook voor open om te ontvangen!

Liefs,

Hinda

Hoe ga jij om met complimenten?