10 epische plekken in Friesland, die zelfs de lokale bevolking niet kent

De meest noordelijk gelegen provincie van Nederland, Friesland, staat vol met epische culturele bezienswaardigheden en natuurwonderen, die aanzienlijk minder bekend zijn dan vergelijkbare locaties in het zuiden van het land. Deze geweldige attracties omvatten twee UNESCO-werelderfgoedlocaties, verschillende verbluffende stukken moderne architectuur en een van de kleinste ‘steden’ ter wereld. Ideaal om eens een bezoekje te brengen aan deze mooie plekken wanneer je kiest voor een vakantiepark in Friesland

Vuurtoren van Harlingen

Deze witgekalkte, stenen vuurtoren torent hoog uit boven het havengebied van Harlingen en werd begin 20e eeuw gebouwd volgens Art Deco principes. De vuurtoren staat op de fundamenten van een aantal veel oudere torens. Het verlichtte bijna 80 jaar de west-Friese kust, voordat het in 1998 buiten gebruik werd gesteld. De vuurtoren is sindsdien omgebouwd tot een suitehotel met een luxe slaapkamer, badkamer en panoramisch observatieplatform.

Harlingen Vuurtoren, Havenweg 1, Harlingen 0517 414 410

Kazemattenmuseum

Van 1927 tot 1932 legde de Nederlandse regering een enorme dijk aan tussen Noord-Holland en Friesland, de Afsluitdijk genaamd, om de waterstanden in Nederland te beheersen en de infrastructuur van het land te verbeteren. Om de militaire verdediging van het land te vergroten, werd langs deze verhoogde weg een reeks forten gebouwd en vervolgens uitgerust met een zwaar, modern arsenaal. Verschillende van deze forten werden eind 20e eeuw omgebouwd tot een oorlogsmuseum genaamd Kazemattenmuseum, dat de militaire geschiedenis van de Afsluitdijk en zijn strategische rol tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft. Het museum ligt op ongeveer drie kilometer afstand van de natuurlijke kustlijn van Friesland, op een kunstmatige heuvel die het deelt met een kleine nederzetting genaamd Kornwerderzand.

Kazematmuseum, Afsluitdijk 5, Kornwerderzand 0517579453

Centraal Apotheek

Temidden van de vele middeleeuwse en renaissancistische gebouwen in de stad, bevinden zich in Leeuwarden verschillende moderne architectonische meesterwerken zoals de Centrale Apotheek. Deze prachtige apotheek werd gebouwd tijdens het hoogtepunt van de art nouveau in het begin van de 20e eeuw en bevat verschillende elementen die duidelijk zijn geïnspireerd door de leerstellingen van de beweging, waaronder een zeer gestileerd, bijna symmetrisch portret van Hygena, de Griekse godin van de geneeskunde. De apotheek verwelkomt nog steeds klanten en houdt haar deuren elke weekdag open van 8.30 tot 18.00 uur.

Centraal Apotheek, Voorstreek 58, Leeuwarden 058213 5255

Mariakerk

Net als veel andere nederzettingen in Friesland ontwikkelde het dorp Wierum zich rond een hoge kerk die bovenop een kunstmatige heuvel was gebouwd. De kerk in kwestie werd rond 1200 voltooid en stond oorspronkelijk in het centrum van Wierum, maar werd uiteindelijk een deel van de kustlijn nadat verschillende overstromingen de noordkant van het dorp hadden weggevaagd. De kerk behoort tot de oudste van Nederland en wordt vanwege zijn enorme ouderdom en culturele betekenis beschermd als nationaal monument.

Mariakerk, Dykstrjitte 6, Wierum

Sloten

Vanwege historische wetten met betrekking tot stadsrechten zijn er een handvol ‘steden’ in Nederland met minder dan 1000 inwoners. Hoewel Sloten bijvoorbeeld in 1426 stadsrechten kreeg en nauwelijks groter is dan een klein dorp, wordt het nog steeds erkend als een stad. Hoewel het zeker de moeite waard is om Sloten te bezoeken om deze ongewone, historische conventie te ervaren, zijn er ook verschillende historische bezienswaardigheden in de ‘stad’, waaronder een 18e-eeuwse windmolen en een goed bewaard gebleven grachtengordel.

De mummies van Wiuwert

In 1765 ontdekten timmerlieden per ongeluk 11 gemummificeerde lijken begraven onder de parochiekerk van Wieuwert. Het is nog steeds onzeker wat er met deze lichamen is gebeurd om ze te behouden, maar de meeste bronnen suggereren dat ze op natuurlijke wijze zijn gemummificeerd, mogelijk als gevolg van ongebruikelijke omgevingsomstandigheden onder de kerk. Hoewel er oorspronkelijk 11 mummies waren, zijn er in de loop der jaren zeven gestolen of verloren gegaan, waardoor de kerk met vier lichamen overbleef, die ze tentoonstelt in doodskisten met een glazen dak.

Hervormde Kerk, Swaenwerterdijk 1-5, Wiuwert

Blokhuispoort

Vanwege de strategische ligging aan de zuidkant van het stadscentrum van Leeuwarden zijn door de eeuwen heen verschillende bolwerken en gevangenissen gebouwd op de fundamenten van Blokhuispoort. Het huidige complex dateert uit de late 19e eeuw en diende ongeveer 130 jaar als gevangenis voordat het in 2017 werd omgebouwd tot een uitgebreid cultureel centrum. De bestraffende geschiedenis van het gebouw is nog steeds te beleven door mee te doen aan rondleidingen onder leiding van de voormalige beheerders van Blokhuispoort.

Blokhuispoort, Blokhuisplein 40, Leeuwarden 06 11172362

De Waddenzee

De noordkust van Friesland loopt langs een reeks wadplaten en moerassen die gezamenlijk bekend staan als de Waddenzee. Deze diverse intergetijdenzone werd in 2009 op de UNESCO-lijst van werelderfgoed locaties geplaatst vanwege zijn ‘ongeëvenaarde schaal en diversiteit’. In de loop der jaren heeft zich een ongewone sport ontwikkeld op de Waddenzee, ‘wadlopen’ genaamd, waarbij je tijdens eb over het wad van het gebied wandelt. Diverse gecertificeerde organisaties organiseren wadloop excursies op locaties door heel Friesland (en verwelkomen doorgaans nieuwkomers). Een andere goede manier om de verbluffende vergezichten van het gebied te ervaren, is door naar een van de vier bewoonde eilanden voor de Friese kust te reizen, die elk prachtige duinlandschappen hebben die uitkomen op de Waddenzee.

Eise Eisinga Planetarium

Hoewel de universiteit uit het middeleeuwse tijdperk allang is opgeheven, zijn er nog steeds sporen van Franeker’s academische geschiedenis verspreid over de stad. Zo bevat de Franeker het oudste nog in bedrijf zijnde planetarium ter wereld en is het gemonteerd op het plafond van een gebouw in het stadscentrum. Dit ongelooflijke apparaat bootst de hemelbeweging van het zonnestelsel na op een schaal van één millimeter: één miljoen kilometer, en werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door een amateurastronoom uit Friesland genaamd Eise Eisinga. Het planetarium wordt erkend als een van de belangrijkste historische monumenten van Nederland en kwam in 2011 bijna op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Eise Eisinga Planetarium, Eise Eisingastraat 3, Franeker 0517 393 070

Ir. D.F. Woudagemaal

Deze geïndustrialiseerde pompinstallatie is gebouwd om Nederland te beschermen tegen overstromingen en om de beruchte turbulente waterstanden van het land te beheersen. Het station werd in 1920 opgeleverd en houdt sindsdien de zuidelijke wateren van Friesland beheersbaar. Het was destijds de grootste en meest geavanceerde constructie in zijn soort ter wereld en vertegenwoordigde het toppunt van de Nederlandse techniek. UNESCO erkende Ir. D.F. Het culturele, technologische en historische belang van Woudagemaal in 1998 en beschermt momenteel het station als Werelderfgoed. Naast het station staat nu een modern bezoekerscentrum en het is mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen door de historische faciliteiten.

Ir. D.F. Woudagemaal, Gemaalweg 1a, Lemmer 0514 561 814

Spread the love