10 tips voor studenten op budget

Als student heb je vaak – zeker nadat de basisbeurs is afgeschaft – weinig te makken. Zodra je op kamers bent merk je dat het leven toch allemaal net wat duurder is dan dat je gewend was. Om de situatie onder controle te blijven houden hebben wij 10 tips voor je samengesteld, die je moeten helpen bij het einde van de maand halen!

 

  1. Zet al je vaste lasten op een rijtje

 

Als je precies weet hoeveel je per maand moet overhouden voor de vaste lasten, kom je nooit voor verrassingen te staan. Zo blijf je op de hoogte van je uitgaven en zorg je er in ieder geval voor dat je de rekeningen kunt blijven betalen.

 

  1. Maak een dagbudget

 

Als je je aan de eerste tip hebt gehouden, weet je ook hoeveel geld je over houdt voor boodschappen, feestjes en de rest. Deel dit bedrag door het aantal dagen in de maand, en hou je aan dit budget.

 

  1. Gebruik een boodschappenlijstje

 

In de supermarkt geven studenten vaak te veel geld uit. Bedenk goed wat je allemaal nodig hebt, en koop ook alleen dít. Probeer ook voor de laagste prijsklasse te gaan en beperk het gebruik van vlees. Dat is gezond én goedkoper.

 

  1. Zoek een baantje

 

Misschien wel de meest logische tip van allemaal; probeer een baantje te krijgen. Let wel op dat je geen tijd die je niet hebt steekt in het baantje. Je studie blijft het belangrijkst. Veel studenten kiezen voor een baan in de horeca of een supermarkt, maar je kunt jezelf ook inschrijven bij een uitzendbureau.

 

  1. Laat je niet intimideren door een studieschuld

 

De basisbeurs is afgeschaft, en daardoor is de enige mogelijkheid tot het krijgen van geld van de overheid een studielening aanvragen. De voorwaarden voor deze lening zijn erg gunstig; lage rente en de afbetalingen kunnen jaren duren.

 

  1. Leen geen geld dat je niet nodig hebt!

 

Ondanks de argumenten van tip 5 is het zonde om geld te lenen dat je niet nodig hebt. Een feestje op zijn tijd is leuk, maar je daarvoor diep in de schulden te steken is niet slim. Kijk het de eerste maanden even aan, en beslis daarna hoeveel geld je wilt lenen.

 

  1. Maak gebruik van studentenvoordelen

 

Als student kun je bijvoorbeeld naar een studentenkapper, reis je gratis met het ov en krijg je korting op culturele uittapjes. Weet waar je recht op hebt, en maak er gebruik van!

 

  1. Eet samen met andere studenten

 

Niet alleen is dit een stuk gezelliger, koken voor meerdere personen is vaak ook goedkoper. Split de kosten met je huisgenoten en/of vrienden en je bespaart een hoop.

 

  1. Bewaar overgebleven eten

 

Wees zuinig op je gekochte eten. Bewaar brood, fruit en kliekjes zodat ze niet te snel bederven. Opgewarmde pasta is een heerlijke lunch!

 

  1. Marktplaats is je vriend

 

Studieboeken, kleren, elektronica en noem maar op. Voor een fractie van de prijs kun je op Marktplaats of andere veilingsites slagen. Makkelijk besparen dus!

Spread the love