4 tips om je huis winterklaar te maken

Als de koude maanden er weer aan beginnen te komen, is het handig om alvast wat voorbereidingen te treffen. Dit zodat je zeker weet dat jij en je huis de winter goed zullen doorstaan. Niet alleen zorgen een aantal vrij simpele voorbereidingen ervoor dat je huis in goede conditie blijft, je kunt ook nog eens flink wat geld besparen.

  1. De kozijnen checken

Nattigheid en vorst kan zich in de kozijnen gaan nestelen. Hierdoor kunnen eventuele kleine scheurtjes een stuk groter worden. Zorg er dus voor dat je laat checken of de kozijnen nog wel in goede staat zijn. Zo niet, dan is het verstandig dit meteen te laten repareren. Niet alleen kan het namelijk zo zijn dat de schade een stuk ernstiger wordt, ook kan de energierekening flink hoger worden doordat het isolatieniveau een stuk lager komt te liggen.

 

  1. Dakkapel plaatsen of schoonmaken

Als je een dakkapel hebt, dan is de tijd voor de winter ideaal om deze eens te laten reinigen. Een schone kapel zorgt ervoor dat deze een langere levensduur heeft. Als je nog geen dakkapel hebt, kan je overwegen een te laten plaatsen. Zij brengen namelijk veel licht in een ruimte, wat erg handig kan zijn als je bijvoorbeeld van de zolder een slaapkamer hebt gemaakt.

  1. Slim met energie omgaan

Wanneer het koud is, staat de thermostaat een stuk vaker aan. Het is dan ook vanzelfsprekend dat in de koude maanden de energierekening een stuk hoger ligt. Gelukkig kan je door slim met energie om te gaan besparen op de energielasten. Veel energieleveranciers bieden een slimme thermostaat aan, die jou zelf laat kiezen wanneer de thermostaat wel en niet aanstaat. Ook kan je door zuinig om te gaan met energie, denk aan spaarlampen, ook geld besparen. Haal deze dus in huis voor de donkere dagen!

 

  1. Buitenverlichting

In de winter worden een stuk meer inbraken gepleegd dan in de zomer. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende buitenverlichting hebt. Denk aan zowel de voortuin als aan de achtertuin. Er is tegenwoordig veel soorten verlichting verkrijgbaar die wordt geactiveerd wanneer er beweging wordt gesignaleerd. Dit soort verlichting kan inbrekers flink afschrikken. Daarnaast is het fijne van buitenverlichting natuurlijk ook dat je niet in het donker de tuin door hoeft te gaan.