gezonde ontbijtjes

5 gezonde ontbijtjes

Een goed begin is het halve werk, en zo werkt het maar net met maaltijden. Een goed ontbijt zorgt voor veel energie waar je de hele dag profijt van hebt. Veel energie en lekker ontbijten klinkt natuurlijk heel leuk, maar het moet niet teveel kosten. Daarom vandaag dit artikel, betaalbare en gezonde ontbijtjes.

Havermoutpap

Mijn favoriet van dit moment is havermoutpap, ik heb het weer helemaal herontdekt. Havermout is echt een heel gezond product, waar je de dag prima mee kunt beginnen. Havermoutpap maak je heel simpel: meng 50 gram havermout met wat water of melk en warm het 3,5 minuut op in de magnetron. Je kunt de pap zo eten, maar ook opleuken. Op mijn blog deel ik een aantal recepten, maar probeer eens vers fruit toe te voegen. Een banaan kost ongeveer €0,20, maar fleurt je pap helemaal op. Als je water gebruikt kost dit ontbijt ongeveer €0,60, als je melk gebruikt iets meer. 

Ontbijtgranen met rijstmelk

Dit is ook al zo’n succesnummer. Rijstmelk is heerlijk zoet en daarom perfect om lekkere pap mee te maken. Ontbijtgranen kosten ongeveer een euro per 500 gram, en daar kun je zo’n tien keer mee doen. Roer dat door 200 ml rijstmelk en je hebt voor €0,38 een ontbijt. Het ontbijt staat dan ook nog eens binnen een minuut op tafel, ook heel erg handig als je weinig tijd hebt dus. 

Broodje ei

Een broodje ei doet het ook altijd goed. Niet alleen is het heel erg lekker, het ei zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Een ei kost ongeveer €0,14 en een plakje brood €0,05. Neem 2 plakjes brood met op elke plak een ei en je bent voor nog geen veertig cent klaar.

Mugcake

Mugcake is heel erg gezond, en heel erg lekker. De variaties zijn ontelbaar, en een prijs geven is daarom lastig. Meestal gaat er een ei, wat havermout en meel doorheen. Daarnaast kun je het, net als de havermoutpap, opleuken. Stop alle ingrediënten bij elkaar, stop in magnetron tot het helemaal gaar is en je bent alweer klaar. Een voorbeeld van een mugcake is deze:

  • 1 ei
  • 2 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels meel
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • zoetstof
  • eventueel een beetje griekse yoghurt als topping

Kwark met granola

Het laatste dat ik met jullie deel is kwark met zelgemaakte granola. Kwark kost voor 250 gram ongeveer dertig cent. De granola kun je zo duur maken als je zelf wilt. Reken ongeveer op vijf tot tien cent per portie.

Ontbijten hoeft dus helemaal niet duur (of saai!) te zijn. Ik hoop dat ik je met dit artikel geïnspireerd heb om te variëren met je ontbijtjes, zeker nu je wat alternatieven voor de boterham hebt. Eetsmakelijk!

Spread the love