Is je fiets nou alweer gejat?

5x handige tips om fietsdiefstal te voorkomen

Er zijn maar weinig dingen zo irritant als na een lange dag aankomen op het station, en je fiets is weg. Gejat. Fietsdiefstal gebeurt echt niet alleen in Amsterdam. Sterker nog, daar is mijn fiets nog nooit gejat. Hier wel. Meer dan eens. Van dochter ook trouwens.. Inmiddels heb ik wel wat tips natuurlijk verzameld om fietsdiefstal te voorkomen!

1.Een goed slot. Maar echt een heel goed slot.

Het maakt niet uit op wat voor fiets je rijd. Het is zelfs zo dat tweedehands fietsen geliefder zijn om dat daar vaak niet meer naar wordt gezocht. Een hele nieuwe fiets heeft een code en om die eraf te veilen is gewoon meer werk. Voor de experts is dat prima te doen, voor de junkies of studenten die snel een fiets moeten hebben is dat te veel werk.

Zo kan het dus zijn dat je slot misschien nog duurder is dan wat je voor je fiets hebt betaald. Maar echt, koop een goed beugelslot. Ga naar een slotenspeciaalzaak kabelslot erbij kopen. Precies. Een beugelslot, en een kabelslot. En alleen met de sloten ben je er niet. Probeer het ook echt ergens aan vast te zetten. En dan zo dat ze niet alleen je wiel of een paar spaken hoeven los te trekken. Als het kan zorg dat het slot niet op de grond ligt, dit kun je namelijk makkelijker en ongezien stuk slaan.

Oh, aan al die sloten heb je niets als je de sleutel erin laat zitten, of het slot in je fietsmandje laat liggen (excuus 1 en 2 van dochter). Zo kwam het namelijk dat ze het dure slot van dochter met sleutel en al hebben gejat. Was namelijk meer waard dan die hele fiets!

2.Zet je fiets in het zicht

Als je die fiets goed in het zicht zet, is de kans op diefstal kleiner. Wanneer je hem tussen honderd fietsen propt ziet niemand dat iemand daar al een uur je slot aan het openbreken is.

3.Zet je naam erop

Het staat niet fantastisch, maar toch is het handig om een goede sticker met je naam op je fiets te plakken. Het is niet fail safe maar het kan wel afschrikken. Je kunt ook bijvoorbeeld je naam erop spuiten, of zelfs in graveren aan de onderkant. Mocht iemand dan in discussie met je gaan dan kun je het makkelijk terug vinden.

4.Spuit de fiets in een opvallende kleur

Heb je geen nieuwe fiets dan is dit echt een hele goede tip. Een fiets is dan gewoon te opvallend om mee te nemen. Helemaal in de wat kleinere steden of dorpen wordt de fiets al snel herkend.

5. Kies liever een beveiligde stalling

Waar mogelijk is dit natuurlijk je beste optie. Alsnog moet de fiets goed op slot, maar vaak zitten er ook sloten in de stalling zelf en is er beveiliging. Met een dure fiets wel zo handig. Bovendien wil je gewoon lekker op je fiets kunnen stappen als je hem weer nodig hebt.

Zo wordt je fiets niet meer gestolen!

 

Spread the love