Armoede in Nederland bestaat echt

Armoede in Nederland? Ja, helaas wel. Zelfs in een rijk land als Nederland leven veel mensen in armoede.

Armoede in Nederland

Armoede associeer je niet met Nederland. Wanneer je aan armoede denkt,  zie je hongerbeelden voor je, die we bijna dagelijks wel op tv te zien krijgen. Afrika dat is armoede, maar men vergeet dat in ons Nederland echt veel armoede heerst. Ruim 1 miljoen mensen leven onder het minimum. En in een duur land als Nederland red je dat simpelweg gewoon niet.

purse-1359848_1280

Waar ik zo verdrietig en moe van word, wanneer mensen die het wel ruim hebben al klaar staan met hun vooroordelen. Reacties zoals: “Ja, hadden ze maar moeten doorleren of Het is haar eigen schuld dat ze 5 kinderen heeft en nu alleenstaand is”. Dit zijn maar enkele reacties die men roept wanneer ze horen dat iemand in de schulden zit of elke maand moeten vechten om rond te komen.

Wat ze niet weten is dat dit echt iedereen kan overkomen. De ene dag denk je dat je de hele wereld hebt, en het andere moment sta je in de rij bij de voedselbank. En dit heeft niets te maken met het feit dat je domme keuzes maakt, dit heeft te maken met het feit dat het leven onvoorspelbaar is en pech iedereen kan overkomen.

Uiteraard heb je mensen die er een potje van maken en denken dat de staat ze toch niet laat stikken. Maar daar heb ik het nu niet over. Ik heb het nu over die moeder die full time werkt en vecht voor het bestaan van haar 3 kinderen maar toch geen winterjassen kan kopen of dit jaar toch maar kerst overslaat omdat ze geen geld heeft om het te vieren. Ik heb het over het echtpaar die een eigen bedrijf heeft, en over de kop gaan waardoor ze in 1 keer niets meer hebben en met hun kinderen bijna niets meer te eten hebben en gebruik moeten maken van de voedselbank. Mensen die kei hard werken om overeind te blijven staan, maar niet gezien worden door de maatschappij.

Persoonlijk weet ik hoe het is om niets te hebben. Alleen te komen staan met 1 kind ( net 6 mnd oud) is al heftig maar dan ook nog binnen 1 jaar een zware auto ongeluk en te horen krijgen dat je een zware chronische ziekte hebt, waardoor je jouw baan niet meer kan uitoefenen dan moet je echt een paar keer slikken. Het was onwijs zwaar, ik heb een paar jaar moet vechten om te overleven. Er is zelfs een moment geweest dat ik een week niet heb gegeten omdat ik geen geld meer had om boodschappen te doen en ik mij kapot schaamde om bij iemand aan te kloppen. Dat heb ik namelijk nooit gedaan. Dat slaat nergens op, want ik weet nu dat er echt mensen zijn die willen helpen zolang je maar zegt dat je hulp nodig hebt.

Wat ik dus wil zeggen is, kijk om je heen. Jouw eigen gezin is zeker belangrijk, maar hoe fijn is het als je iemand blij kan maken. Het zijn echt serieus de kleine dingen die het doen. En met dit platform hier hoop ik dat te bereiken.

Ik hoor graag jullie reacties.

5 thoughts on “Armoede in Nederland bestaat echt

  1. Het durven vragen is inderdaad een hele moeilijke stap, maar toch zijn er dan vaak mensen van wie je het niet verwacht die hulp bieden

  2. Fijn dat deze kant ook eens beschreven wordt. Wij hebben het zelf meegemaakt, twee keer zelfs, en ik werkte tot voor kort als bijstandsconsulent. Dan maak je dagelijks van heel dichtbij mee hoe het is voor mensen om in armoede te leven. Wat er allemaal bij komt kijken. Niet alleen het financiele aspect, ook net stuk schaamte. Het is heel zwaar. Mooi dat je er aandacht aanbesteed.

  3. Wat een prima artikel. Met mij gaat het nu financieel gelukkig beter, maar zo’n situatie is voor mij heel herkenbaar. Ik werd ziek en volledig afgekeurd en haalde net bijstandsniveau. Toen ik besloot bij mijn ex weg te gaan, moest ik van mijn spaargeld alles nieuw kopen, ik kreeg niks. Dus daar zat ik, met mijn slaapbankje en een tafeltje een hele week frikadellen te eten want die kosten maar 2, 50 per doos. Bij de woningbouw hoefde ik niet aan te kloppen voor urgentie, want ik was maar alleen zonder zorgplicht. Eigen risico e.d. kon ik niet betalen. Uiteindelijk ben ik eruit gekomen en heb ik het redelijk goed samen met mijn man. Maar het duurt jaren om alle achterstallige rekeningen te betalen. Daarom probeer ik nu regelmatig mensen te helpen met eten en kleding, omdat ik weet dat lang niet alle mensen in armoede het zelf verprutst hebben.

  4. Ik kwam er deze week achter dat een lief stel die ik al jaren ken het vele malen moeilijker hebben dan ik wist. Dat ze het niet breed hadden, wist ik wel… dit is wel het soort mensen die je beter gunt en die pech gehad hebben. 🙁 Dat je dan buren bent en dat niet wist… ik ben nu aan het kijken of ik iets kan doen voor kerst, een leuk pakketje voor ze maken. Ik heb nooit veel over maar wij komen wel rond nu en dat gun ik anderen ook! Dus ja je hebt gelijk. Het kan dichterbij zijn dan je denkt.

  5. Heel goed dat je dit bespreekbaar maakt, want al lijkt armoede in Nederland een ver van mijn bed show’ dat is het natuurlijk niet. Armoede komt zeker ook hiervoor en het is goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Ik denk zeker dat het goed is om dit uit te spreken want dan kunnen anderen je ook helpen.

Comments are closed.