Besparen op internet en TV: hoe doe je dat?

De beste manier om te besparen op je uitgaven, is door ervoor te zorgen dat je vaste lasten lager worden. Een van de instrumenten die je daarbij hebt is je internet en tv abonnement. Met een goedkoper abonnement bespaar je maandelijks op je vaste kosten. Maar hoe pak je dat aan, besparen op internet en tv?

Nieuwe aanbiedingen checken

Het eerste wat je kunt doen wanneer de looptijd van je abonnement voor internet en tv afgelopen is, is checken of je nog wel het goedkoopst uit met je huidige abonnement. Hiervoor kun je online aanbiedingen voor internet en tv vergelijken. Daar kan ook uitkomen dat je bij dezelfde aanbieder van een nieuwe aanbieding gebruik kan maken. Heb je kabelinternet met tv en wil je kabelinternet, dan ben je afhankelijk van diezelfde aanbieder. Heb je DSL-internet of glasvezel internet, dan valt er aanzienlijk meer rond te shoppen om tot een goedkoper abonnement te komen.

TV heroverwegen

Een manier om te besparen op de vaste lasten, is door nog eens goed na te denken of je nog wel een televisieabonnement nodig hebt. Omdat veel mensen tegenwoordig gebruikmaken van streamingsdiensten als Netflix, Videoland en Disney+ kan het zo zijn dat je misschien wel niet of nauwelijks meer naar reguliere, lineaire televisie kijkt. Wil je nog wel naar ‘live’ televisie kunnen, dan zijn er alsnog besparingsmogelijkheden. In plaats van een televisieabonnement te nemen bij je internetabonnement, kun je ook een abonnement nemen op NLZIET. Met behulp van een smart tv of een Google Chromecast kun je dan goedkoper televisie kijken. Wil je kabelinternet? Dan ben je verplicht hierbij een televisieabonnement af te nemen. Dit kan echter ook alleen online tv zijn, wat goedkoper is en ook via een smart tv of Google Chromecast op je televisie te toveren is.

besparen op internet en TV

Internet downgraden: glasvezel en kabelinternet

Wil je besparen op je internetabonnement? Kijk dan eerst of je dezelfde downloadsnelheid elders goedkoper kunt krijgen. Dit kan het geval zijn bij DSL-internet of glasvezel internet. Kun je op deze manier niet besparen? Dan kun je overwegen om je internetsnelheid te downgraden om een goedkoper abonnement te krijgen. Heb je al glasvezel internet, dan is het wellicht mogelijk om een lagere snelheid te krijgen. Downgraden naar kabelinternet levert niet per se lagere kosten op, en bij kabelinternet is afname van tv verplicht. Heb je al kabelinternet, dan is het wellicht ook mogelijk om een abonnement voor een lagere downloadsnelheid af te sluiten.

Internet downgraden: DSL-internet

Het is natuurlijk ook mogelijk om over te stappen van een glasvezel- of kabelinternetabonnement naar een abonnement voor internet via DSL (de telefoonlijn). Dat kan een serieuze besparing opleveren, maar daar moeten wel een aantal kanttekeningen bij geplaatst worden. Ten eerste is DSL-internet het minst stabiele type internetverbinding. Daarnaast zijn de maximale downloadsnelheden relatief laag en bepaalt de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale welke snelheden er daadwerkelijk te halen zijn op jouw adres. Een abonnement afsluiten voor een hogere downloadsnelheid is dan zinloos. Overweeg bij deze overstap goed je internetgebruik: voor een eenpersoonshuishouden waar niet online gegamed wordt, kan een downloadsnelheid van 30Mbps voldoende zijn. Bij grotere huishoudens of zwaarder gebruik is meer nodig.

Er zijn dus zeker mogelijkheden om te besparen op je vaste lasten door wat te veranderen aan je abonnement voor internet en tv. Tenzij je een gunstige nieuwe aanbieding voor hetzelfde kunt vinden als wat je nu al afneemt, moeten daarbij wel offers gemaakt worden.

Spread the love