Besparen op je zorgkosten is heel eenvoudig

Geef toe: het afschrijven van je zorgpremie doet elke maand weer een beetje pijn in je portemonnee. En dan betaal je ook nog eens flink wat eigen risico mocht je een keer wat mankeren, dus dat kun je beter voorkomen. Zo kun je besparen op je zorgkosten en de zorgverzekering in 2019.  

#1 Kijk eens kritisch naar je voedingspatroon

We leven in een rijk land en hebben al het lekkere eten voor het oprapen. Dit zorgt er wel voor dat we te maken krijgen met welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van Global Burden of Disease blijkt dat 72 procent van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten. Overgewicht geeft het grootste risico op vroegtijdig overlijden, gevolgd door diabetes en een hoge bloeddruk. Dit zijn allemaal welvaartsziekten die in verband staan met slechte eetgewoonten en een ongezonde levensstijl. Als je nu investeert in een goed dieet, met genoeg groenten, fruit en granen, heb je daar later profijt van. En stop met zout! Wie teveel zout binnenkrijgt heeft – na rokers – de meeste kans om ziek te worden.

Eet genoeg fruit en groenten. Op die manier komt je lichaam aan voldoende vitamines en blijf je langer gezond. Houd je aan de schijf van 5 en eet gevarieerd. Koop vooral verse producten, want eten dat lang goed blijft bevat vaak veel zout. Dat is natuurlijk erg slecht voor je bloeddruk. Eet zo min mogelijk suiker en drink eens water in plaats van frisdrank. Frisdrank kun je het beste mijden, net zoals energiedrankjes.

#2 Begin met bewegen

De meeste mensen werken tegenwoordig op kantoor en dan schiet bewegen er al snel bij in. Het is het beste om elke dag minstens een half uur in beweging te zijn. Als je genoeg beweegt maak je het risico op hart- en vaatziekten kleiner en loop je ook minder risico op een chronische ziekte. En dat gaat je op de langere termijn dus geld besparen. En wist je dat sporten gezond is voor je mentale gesteldheid? Je wordt er letterlijk blijer van. Dat komt omdat tijdens het sporten het gelukshormoon endorfine vrijkomt. Je voelt je lekkerder en zit beter in je vel. Probeer de lift zoveel mogelijk te vermijden en pak ook eens de fiets naar je werk.

#3 Roken? Echt niet!

Logisch, maar toch rookt nog 23% van de 25-plussers. Roken is niet alleen direct pijnlijk voor je portemonnee, je krijgt er ook gigantisch veel nare ziektes van die je duur kunnen komen te staan. En daarnaast leven rokers gemiddeld 5 tot 10 jaar korter. Je basisverzekering vergoedt jaarlijks één stoppoging, dus dat is altijd fijn om te proberen.

#4 Maak gebruik van preventieve zorg

Er zijn maar weinig mensen die gebruik maken van de vergoedingen uit de basisverzekering voor preventieve zorg. Dit komt omdat ze er simpelweg geen weet van hebben, maar jij hebt dat dus voortaan wel. Zo kun je een keer per jaar een preventief medisch onderzoek ondergaan, waarbij eventuele aandoeningen al in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. Dat is natuurlijk nooit verkeerd.

#5 Verhoog je eigen risico

Voldoe je aan de vorige 4 eisen? Dan is het misschien een idee om je vrijwillige eigen risico te verhogen. Je betaalt een verplicht eigen risico van € 385,-, maar dat kun je met maximaal € 500,- verhogen. Zo betaal je elke maand minder premie. Doe dit alleen als je in geval van nood ook echt die € 885,- kunt betalen!

 

1 thought on “Besparen op je zorgkosten is heel eenvoudig

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: