7 keer besparen op lezen

Hobby’s zijn leuk (uiteraard, anders zijn het geen hobby’s), maar ongemerkt kan er een hoop geld naartoe gaan. En dat vinden we alweer een stuk minder leuk. Daarom heb ik er eens goed over nagedacht (en heb ik ervaring als gierigaard): hoe kunnen die hobby’s goedkoper? 

Besparen op lezen

Dit artikel gaat over lezen, een hobby die een goedkoop lijkt, maar dat zeker niet is. Bij de boekhandel mag je al snel twintig euro per boek neerleggen, en daar kun je dan net een paar dagen mee doen. Daarna mag je weer. Dat kan goedkoper, veel goedkoper.

Bibliotheek

De eerste mogelijkheid is natuurlijk een lidmaatschap op de bibliotheek. Ik ben er niet fan van, want je leest dus “altijd” oude boeken en bovendien lijken bibliotheken een uitstervend ras te zijn. Toch is het wel voordelig en dus ook het noemen waard

Boeken ruilen

Veel interessanter vind ik boeken ruilhoeken. Bij ons op school heb je bijvoorbeeld een hoek met boekenkasten. Daar mag je gratis een boek van meenemen, als je zelf ook weer een boek neerzet. Zo geef je elkaar boeken en kies je zelf welk boek je daarvoor terug pakt. Het gevolg? Nieuwe boeken, volledig gratis.

Weggeefhoeken

Volgens mij heeft elke gemeente tegenwoordig wel weggeefhoeken via facebook. Daar geven mensen spullen weg die ze niet meer nodig hebben, en heel vaak zijn dat boeken. Soms oude boeken zoals je ze op de rommelmarkt (of de bibliotheek) tegen komt, maar vaak ook veel nieuwere boeken.

Rommelmarkten

Nu we het erover hebben, volgens mij zijn boeken het product dat het meest wordt aangeboden op rommelmarkten voor de laagste prijzen. Daarnaast heb je vaak geen toegangsprijs voor rommelmarkten, waardoor rondneuzen in ieder geval al niet hoeft te kosten, en het boek nog maar weinig.

Lekker luisteren

Luisterboeken zijn ook een mogelijkheid om te besparen. Je kunt een abonnement nemen van ongeveer een tientje, maar er zijn ook websites (luisterrijk bijvoorbeeld) waar je gratis luisterboeken kunt downloaden.

Boekenbonnen

Vraag bij elke verjaardag, Kerst of moederdag om boekenbonnen. Want hoe besparend bovenstaande tips ook zijn, een nieuw boek uitzoeken bij de boekhandel geeft het beste gevoel van allemaal. Eindeloos achterkanten lezen en uiteindelijk afrekenen met een boekenbon in plaats van met een pinpas. Veel leuker!

Lees jij ook graag boeken? Op welke manieren probeer je hier op te besparen, of bespaar je eigenlijk helemaal niet op lezen? Laat het vooral even weten in de reacties. 

1 thought on “7 keer besparen op lezen

Comments are closed.