Waar moet je op besparen en op wat juist niet?

Je leest zoveel over besparen. Maar eigenlijk een stuk minder waar je vooral niet op moet besparen. En nog beter hoe maak je het verschil?

Hoe ik zelf bespaar

1) Elk kliekje dat ik over heb, hoe klein ook, gaat in een diepvrieszakje in de diepvriezer. Op sommige dagen is het “kies wat je eet-dag” en dan noem ik op wat er in aanbieding is EN dan mogen ze allemaal kiezen wat ze eten. En die porties zijn vaak genoeg voor 1 kind of 1 volwassene. Restjes groente zijn bijvoorbeeld heerlijk in een soep, een saus of door een omelet. Makkelijk ook.

2) Op de stopcontacten van televisie en computer staat een knop die ik met een afstandbediening kan uitzetten. Zo staan alle stand-by knoppen elke avond helemaal uit.

3) We hebben een wekker in de douche. Klinkt irritant, maar vooral tieners hebben er een handje van om lekker een half uur elke dag uitgebreid te douchen.

4) Ik lees elke week de online folders. Ik koop sowieso veel bij de discountwinkels, maar staat bij de ene iets goedkoper dan bij de andere, dan schrijf ik het op het lijstje. Voor merkproducten ga ik bij een grotere winkel en daar wacht ik tot er bepaalde acties zijn bijvoorbeeld. Bij goede acties koop ik meteen meer in.

5) De droger is de deur uit. Het is echt niet zo een ramp. Als je de was einde van de dag even draait op het wasrek, is het zo droog. Het scheelt zo veel in de kosten. Onze rekening vloog zo hard om hoog toen we een droger kochten, ik wist niet hoe snel ik hem weer moest weg doen!

Waar ik absoluut niet op bespaar

Op sommige dingen moet je gewoon niet willen besparen. Dit komt je heel vaak duur te staan.

Op nummer 1 met stip is een goed bed en een goede matras. Je slaap is niet iets waar je mee moet spelen of op moet bezuinigen. Met een goed bed kun je jaren mee en maakt het zo een heel zuinig product. Voor mijn dochter had ik een heel goedkoop bed gekocht. Zag er leuk uit, maar na 2 maanden sprong ze op het bad en krakte het metaal door. Kind is echt niet heel zwaar ofzo.

Voor de andere dochter hebben we echt een super stevig houten stapelbed, dus voorlopig slapen ze daar met zijn tweetjes. Ga bijvoorbeeld naar de beddenwinkel in Nijkerk als je echt een goed bed wilt, voor een nette prijs. Ditzelfde gaat op voor een goede matras. Je kunt je rug echt naar de knoppen helpen op een slecht bed en matras. Wil je weten hoeveel het kost als je elk jaar een nieuw bed of matras moet kopen? Of nog erger, als je in de ziektewet komt te zitten.

Groente en fruit!

Nog zo iets waar je niet op moet bezuinigen is groente en fruit. Ik zorg er altijd voor dat er genoeg in huis is, op je gezondheid bezuinig je niet. Ik weet dat het vaak duurder is dan een kiloknaller, maar einde van de dag op de markt, of in de supermarkt is alles vaak goedkoper. Vries het meteen in en dan gaat het nog best lang mee. Zelf hak ik het waar mogelijk in stukjes, of bewaar de aardbeien in porties. Heerlijk later in de yoghurt of in een smoothie.

Isolatie

Isoleren in huis is een investering die je vrijwel meteen terug ziet op je energie rekening. Door tochtgaatjes en kiertjes is een huis moeilijker te verwarmen, en de stookkosten worden dan regelmatig torenhoog. Wij hebben door goed te isoleren onze rekening met ruim €30 per maand.

Waar bespaar jij op? En op wat juist niet?

Spread the love