Bewuster leven met minder.

Bewuster leven met minder.

Ken je dat gevoel wanneer je net hebt opgeruimd? Het gevoel dat alles nu overzichtelijk is. Zou je dat gevoel niet altijd willen hebben?

Bewuster leven

Ik heb mijn leven drastisch omgegooid. Waarom? Ik trok het eerlijk gezegd niet meer. Dat eeuwige gehaaste gevoel. Constant bang om dingen te missen. Ergens bij willen horen. Het heeft mij niets opgeleverd. Ja, pure stress meer niet. Nu op mijn 42e ben ik daar zo klaar mee. Mijn lichaam trekt het niet meer, ook vanwege het feit dat ik chronisch ziek ben. Een paar terug heb ik de diagnose ME te horen gekregen en nu ook nog reuma erbij. Dus je snapt mijn lichaam zei letterlijk stop!

Iedereen die mij kent weet dat ik een schoenenfreak ben, hoe meer schoenen in mijn kast hoe gelukkiger ik zou zijn. Nou, nee kan ik je vertellen. 1 ding heb ik geleerd de afgelopen jaren, dat spullen totaal niet verzadigen. Het is het gevoel wat je vanbinnen hebt. Echte contact met de wereld, genieten van de kleine dingen om je heen. Voor het eerst in jaren ben ik me zo bewust van mijn omgeving. Dingen/mensen die ik voorheen niet zag ervaar ik nu wel. Het gevolg is nu wel dat ik nu ook merk dat ik me los koppel van de mensen waarvan ik dacht dat het mijn vrienden waren. En dat ervaar ik als ik iets positiefs.

Minder is meer

Wat ik heb gedaan is mijn hele huis onder de loep genomen. Kamer voor kamer ben ik nu aan het afgaan. En bij elke item stel ik mij de volgende vraag? “Heb ik dit echt nodig en levert het mij iets op? Ik kan je vertellen, zakken spullen heb ik gedoneerd aan goede doelen omdat het voor mij niets oplevert en alleen maar in de weg zit. Het voelt zo goed! Mijn slaapkamer is nu het laatste onderdeel, hier staat namelijk mijn kledingkast. Ik weet dat ik afscheid ga nemen van veel kleding en schoenen. Vroeger was dit onmogelijk geweest. En nu? Nu kijk ik er zelfs naar uit.

Het gevoel dat je maar meer een meer moet hebben om erbij te horen is gecreëerd door de maatschappij en de bedrijven die rijk worden omdat wij in die eeuwige hypnose zitten. Zelfs mensen met een klein budget worden meegetrokken in deze waanzin. Kijk maar naar de opmars van al die budget winkels dat is niet voor niets.

Ik raad je echt aan om de documentaire The minimalists te kijken. Een werkelijke eyeopener is het. Mensen die uit de gehaaste maatschappij zijn gestapt en bewuster leven met minder en oprecht genieten van het leven. Leuk om te zien dat er mensen zelfs kleiner zijn gaan wonen. Hele kleine huisjes zijn hiervoor gemaakt die noemen ze Tiny houses.

Tiny House
Tiny House

Kijk nu eens om je heen, heb je teveel spullen denk je?