boodschappenkosten

Zo kun je de boodschappenkosten laag houden

Internet staat vol met tips over boodschappenkosten laag houden. Ik moet ook zeggen, ik vind het een van de makkelijkste manieren om te besparen, omdat je daar heel veel mee bezig bent. Daarnaast maken aanpassingen direct verschil. Het is, in mijn ogen, makkelijker dan besparen op een aantal vaste lasten. Zeker als je daar al minimaal voor betaald.

Het probleem met al die tips, vind ik, ze zijn nogal cliché. Er zijn maar weinig tips waarvan ik denk: ‘ja, daar heb ik wat aan’. Ik ben daarom zelf aan het vechten geweest met de boodschappen, en inderdaad: we kunnen met veel minder doen dan we dachten.

Logisch, voor de hand liggende: 

Voor het geval dit jullie eerste bespaar-blog is, nog een even een overzicht van de tips waar ik het net over had. Deze tips lees je overal, zijn een beetje standaard, maar oké: ze werken wel:

 • maak een boodschappenlijstje (en koop alleen wat daar op staat)
 • maak een weekmenu
 • let goed op de aanbiedingen
 • ga niet met honger naar de supermarkt

Andere tips om boodschappenkosten laag te houden

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de boodschappenkosten laag te houden, namelijk:

 • De Aldi lijkt goedkoper te zijn dan de Albert Heijn, maar is het vaak niet. Let daar goed op, want de producten van AH-basic zijn vaak goedkoper dan Aldi, en al helemaal dan Lidl. Er zijn echter nog een aantal producten die bij de Aldi wel goedkoper zijn, daarvan verschijnt binnenkort een overzicht.
 • De Albert Heijn heeft als groot voordeel een overzicht van alle prijzen. Je weet dus, voor je naar de winkel gaat, hoeveel elk product kost. Als je een lijstje hebt gemaakt, zet daar dan ook de prijzen op van de goedkoopste AH-variant. Loop met dat lijstje door de Aldi, en leg alleen in je karretje wat minder kost of evenveel kost. De rest van de producten koop je bij de Albert Heijn.
 • Voor meer personen koken is relatief goedkoper dan voor minder personen. Wij wonen met zijn tweeën, maar koken altijd voor 4 personen. De helft gaat dan in de vriezer, waardoor ik veel minder per maaltijd betaal dan wanneer ik steeds voor 2 personen kook.
 • Diepvriesgroenten zijn goedkoper dan verse groenten, en je levert niet in op gezondheid. Het scheelt dus veel in de financiën om naar de diepvries te lopen, al is het maar omdat het eten dan niet bederft en je niks weg hoeft te gooien. Koop geen kleine verpakkingen, maar voormeelzakken en haal alleen uit de zak wat je nodig hebt.
 • Toch liever verse groenten? Kies seizoensgroenten, die zijn goedkoper en beter voor het milieu dan producten buiten het seizoen. Win-win.
 • Vegetarisch eten kan ook een flinke besparing op het budget opleveren. Vlees is in verhouding veel duurder dan andere producten, dus daar zitten mogelijkheden. Kies eens een paar lekkere, vegetarische gerechten en je zult het vlees echt niet missen. Ze zijn genoeg te vinden!
 • Wil je liever niet vegetarisch eten? Er zijn heel veel verschillen in prijzen tussen verschillende vleessoorten. Kies daarom goedkope vleessoorten, ik noemde een aantal in dit artikel.
 • Lekker koken begint bij de basis, houd die dan ook goedkoop. Als het basisproduct goedkoop is, is het namelijk veel makkelijker om het hele gerecht goedkoop te houden. Goedkope basisproducten vind je hier. 

Tot slot heb ik natuurlijk de beste tip voor jullie: kom hier regelmatig even kijken. Je vindt veel leuke bespaartips, maar ik deel ook regelmatig een goedkoop (maar lekker!) recept met jullie.

Spread the love