Budgetfood: lasagne

Als je mij vraagt wat ik het liefst eet, waar ik zin in heb of waar je mij ’s avonds voor wakker kunt maken is mijn antwoord altijd Italiaans eten. En chocolademuffins, daar mag je me trouwens ook altijd voor wakker maken. Ik probeer daarom ook minimaal een keer per week een lekker pastagerecht op tafel te zetten, want dat eten wij het gewoon het liefst. En, dan natuurlijk niet kant-en-klaar of met saus uit een pakje. Het liefst maak ik het zelf. Dat is niet alleen goedkoper, het is ook veel gezonder en lekkerder. Omdat ik jullie graag mee wil laten profiteren met mijn liefde voor Italiaans eten vandaag een lekker goedkoop recept voor lasagne.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 800 gram tomatenblokjes €0,88
  • 350 ml water
  • Lasagnebladen €0,64
  • 500 gram soepgroenten €0,78
  • 500 gram gehakt €2
  • 400 gram crème fraiche €1,10
  • 200 gram geraspte kaas €0,60
  • Aluminiumfolie
  • Kruiden naar wens
  • Olijfolie

De totale kosten voor dit gerecht zijn €6,00. Daarbij ga ik ervan uit dat je het gehakt in de aanbieding koopt, en de soepgroenten bij de Aldi, Lidl of op de markt. Let op: de soepgroenten kosten bij de Aldi niet altijd €0,78 voor 500 gram, maar zijn ontzettend vaak in de aanbieding voor die prijs. Je betaalt voor dit gerecht dus maar €1,- per persoon.

De saus

Pak een grote pan en rul het gehakt. Als het gehakt (bijna) gaar is voeg je de soepgroenten toe. Roerbak dit tot de groenten zacht geworden zijn en het gehakt helemaal gaat. Zodra dit het geval is voeg je de tomatenblokjes, het water en kruiden naar smaak toe en roer je alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en het laat de saus 45 minuten pruttelen onder af en toe roeren.

De lasagnebladen

Voor dit gerecht is het belangrijk dat je de lasagnebladen even voorkookt. Dit is omdat er niet genoeg vocht in de lasagne zelf zit om de bladen gaar te maken. Dat is nu even meer werk, maar het gevolg is een heerlijke, stevige lasagne die niet uit elkaar valt bij het opscheppen.

Breng een pan met water en olijfolie aan de kook. Als het water kookt voeg je de lasagnebladen toe en laat je het ongeveer 3 tot 4 minuten koken. De bladen zijn dan nog niet helemaal gaar, maar wel gaar genoeg om de oven de rest van het werk te laten doen.

Het bouwen van de lasagne

In deze laatste stap bouw je de lasagne. Begin met het verdelen van een-derde van de saus over de bodem. Leg hier een laagje lasagnebladen over en besmeer dit met crème fraiche en strooi er wat kaas overheen. Leg er nog een laagje lasagnebladen overheen en herhaal deze volgorde nog een keer. De tomatensaus moet de laatste laag zijn. Bestrooi hier nog een laagje geraspte kaas overheen en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.

In de oven

Zet de lasagne met aluminiumfolie voor ongeveer 20 minuten in de oven. Verwijder daarna de aluminiumfolie en zet de lasagne nog voor 35 minuten in de oven. Daarna heb je ook wel lang genoeg naar de lasagne mogen kijken en kun je eindelijk aan tafel.

Eet smakelijk!