De superwoman met faalangst

De superwoman met faalangst

Faalangst; het stopt zelfs de beste om haar talenten te laten zien

Je weet dat je het kunt, maar je kunt het niet. Hoe faalangst je totaal kan lamleggen, en hoe je er mee om kunt gaan lees je hieronder. 

De presentatie en klamme handjes

Daar stond ik dan. Klamme handjes die het papier dat ik vast had langzaam verkreukelde. ‘Wat als mijn presentatie vastloopt?’ ‘Wat als ik vergeet waar dat ene woord oorspronkelijk vandaan komt?’ ‘Straks lacht iedereen mij keihard uit.’ Ondertussen zag ik allemaal ogen op mij gericht. ‘Oké, adem in en adem uit. Je kan dit, je weet dat je dit kan.’ Ik merk dat ik langzaam iets rustiger word. Of toch niet?

Ik weet nog goed dat ik mijn eindpresentatie moest geven op de middelbare school. Uren plezier had ik eraan gehad om op onderzoek te gaan naar het ontstaan van de Nederlandse taal. Waar kwamen onze woorden vandaan en waar zijn ze naartoe gegaan? Alleen die presentatie. Daar zag ik mij toch een partij tegenop. De gedachtes stroomden door mijn hoofd vlak voor mijn presentatie. Zo bang als ik was hupte ik van mijn ene naar mijn andere been mijn presentatie door.

Te hoge eisen aan jezelf stellen

Voor veel mensen met faalangst zal dit herkenbaar zijn. Niet alleen tijdens een presentatie, maar denk ook aan een sollicitatiegesprek of verjaardag waar je bang bent de verkeerde dingen te zeggen. Faalangst is de angst om niet te voldoen aan de door jezelf gestelde eisen of normen. Soms is het lastig te bepalen of iemand faalangst heeft. Immers de normen en eisen zijn voor iedereen anders.

Waar veel mensen niet bij nadenken is dat faalangst lang niet gerelateerd hoeft te zijn aan school of werk. Zoals in het voorbeeld genoemd kan het ook optreden tijdens een verjaardag waar je bang bent de verkeerde dingen te zeggen. Alleen wat doe je er aan?

Adem in, adem uit

Als je angstig bent is er een grote kans dat je ademhaling hoger zit. In plaats dat je normaal door je buik ademt, is je ademhaling oppervlakkig. Dit zorgt ervoor dat jouw lijf niet voldoende zuurstof binnen krijgt. Wanneer je bewuster ademhaalt zal het angstgevoel vanzelf afnemen. Een misschien spannende, maar zo belangrijke sleutel voor de oplossing is praten! Je beste vriendin, buurvrouw, vriend. Het maakt niet uit. Praat over je angst! Vraag of een vriendin mee gaat naar die verjaardag zodat je een beetje steun hebt. Oefen de presentatie met je buurvrouw tot je hem kan dromen. Hulp vragen is nooit falen. Heb jij superwoman alles al alleen zien doen?