Voor de vrouw met een klein budget en grote dromen

Diastase, altijd een zwangerschapsbuik

Diastase, altijd een zwangerschapsbuik

Diastase, heb jij daar ooit van gehoord? Wellicht dat dit wat meer bellen laat rinkelen. Na jouw zwangerschap nog steeds een dikke buik? De kans is groot dat je rondloopt met een Diastase.

Wat is een Diastase?

Bijna 9 jaar geleden ben ik bevallen van een zoontje. Voor mijn zwangerschap had ik altijd een strakke buik. Ik verwachtte dus ook dat ik na mijn zwangerschap mijn oude figuur snel terug zou krijgen. Niets is minder waar. Wat een fantasie was dat, blijkt nu.

Zoveel jaar later zeul ik een dikke buik mee. Dag in dag uit lijk ik wel zwanger. Het wordt erger wanneer ik eet, dan puilt mijn buik helemaal uit. Naast het feit dat het er niet mooi uitziet, doet het ook erg pijn. Voor de rest ben ik slank, dus je snapt dat wanneer je een dikke buik hebt je ook last krijgt van je rug.

Jaren wist ik niet wat ik had. De huisarts gooide het op een spastische darm. Maar ik kon hier geen genoegen mee nemen. Ik voelde dat er meer aan de hand was. Ik heb van alles geprobeerd: Yoga, sporten, glutenvrij eten, suikervrij ( doe ik trouwens nog steeds), diverse therapeuten, fysio. Noem het maar op. ik heb het gedaan.

Paar weken terug was ik hier klaar mee. Ik ben me gaan verdiepen, via een Engelse site kwam ik terug bij de Diastase centrum Nederland. Hoe meer ik las, hoe meer ik overtuigde raakte dat dit het moest zijn. Dit was het! Hier loop ik al jaren mee. Gelijk heb ik een afspraak gemaakt. Afgelopen week ben ik er naar toe gegaan. De rit van 1,5 uur was mij meer dan waard.

Mijn vermoeden werd bevestigd door Sietske Wildschut. Ik heb een Diastase. Wat is het nou precies? Een Rectus Diastase is een uiteen wijking in het peesblad tussen de rechte buikspier  tussen de linker en een rechter helft. ( soms ook wel een navelbreuk genoemd)

In een normale positie komen de twee spier helften samen in een peesplaat . Bij een diastase is de peesplaat uitgerekt of soms zelfs gescheurd wat leidt tot krachtverlies en vaak een dikkere buik.

Wat zijn de symptomen van een Diastase?

Rugpijn, buikpijn, Darmen totaal in de war, ademhaling ( hyperventilatie), Urineverlies, Heup en Bekkenklachten. En uiteraard een gezwollen buik. Je kan sporten wat je wilt, die buik raak je niet kwijt met deze aandoening. Wat je vooral niet moet doen zijn buikspieroefeningen dan maak je het nog erger.

Hoe herken je een Diastase?

Ga op je rug liggen en trek je knieën op. Jouw vingers leg je rond het navel gebied dus op de middellijn van je buik. Wanneer je dit heb gedaan, til je de hoofd en schouders op, je voelt dat de buikspieren zich gaan aanspannen. Wanneer je een bult of kuiltje ziet kan je ervan uitgaan dat je een diastase hebt.

De buik blijft er groot of zwanger uitzien. Hoe groter de diastase, hoe meer problemen hieruit voort kunnen komen. Ik raad je aan om dit na te laten kijken door een professioneel iemand of neem contact op met de diastase centrum voor meer informatie.

Blijf hier niet mee rondlopen! Want er zijn behandelingen mogelijk. Zelf heb ik nu een buikband aangeschaft, dit voor een betere houding en dat ik toch eindelijk dat zwarte jurkje aankan zonder die buik. Daarnaast ben ik nu begonnen met oefeningen en buikmassage’s hopelijk gaat dit helpen allemaal. Ik houd jullie op de hoogte!

Herken jij jezelf hierin?