Diastase, altijd een zwangerschapsbuik

Diastase, heb jij daar ooit van gehoord? Wellicht dat dit wat meer bellen laat rinkelen. Na jouw zwangerschap nog steeds een dikke buik? De kans is groot dat je rondloopt met een Diastase.

diastase herkennen voorkomen en herstellenWat is een Diastase?

Bijna 9 jaar geleden ben ik bevallen van een zoontje. Voor mijn zwangerschap had ik altijd een strakke buik. Ik verwachtte dus ook dat ik na mijn zwangerschap mijn oude figuur snel terug zou krijgen. Niets is minder waar. Wat een fantasie was dat, blijkt nu.

Zoveel jaar later zeul ik een dikke buik mee. Dag in dag uit lijk ik wel zwanger. Het wordt erger wanneer ik eet, dan puilt mijn buik helemaal uit. Naast het feit dat het er niet mooi uitziet, doet het ook erg pijn. Voor de rest ben ik slank, dus je snapt dat wanneer je een dikke buik hebt je ook last krijgt van je rug.

Jaren wist ik niet wat ik had. De huisarts gooide het op een spastische darm. Maar ik kon hier geen genoegen mee nemen. Ik voelde dat er meer aan de hand was. Ik heb van alles geprobeerd: Yoga, sporten, glutenvrij eten, suikervrij ( doe ik trouwens nog steeds), diverse therapeuten, fysio. Noem het maar op. ik heb het gedaan.

Paar weken terug was ik hier klaar mee. Ik ben me gaan verdiepen, via een Engelse site kwam ik terug bij de Diastase centrum Nederland. Hoe meer ik las, hoe meer ik overtuigde raakte dat dit het moest zijn. Dit was het! Hier loop ik al jaren mee. Gelijk heb ik een afspraak gemaakt. Afgelopen week ben ik er naar toe gegaan. De rit van 1,5 uur was mij meer dan waard.

Mijn vermoeden werd bevestigd door Sietske Wildschut. Ik heb een Diastase. Wat is het nou precies? Een Rectus Diastase is een uiteen wijking in het peesblad tussen de rechte buikspier  tussen de linker en een rechter helft. ( soms ook wel een navelbreuk genoemd)

In een normale positie komen de twee spier helften samen in een peesplaat . Bij een diastase is de peesplaat uitgerekt of soms zelfs gescheurd wat leidt tot krachtverlies en vaak een dikkere buik.

diastase zwangerschapsbuik

Wat zijn de symptomen van een Diastase?

Rugpijn, buikpijn, Darmen totaal in de war, ademhaling ( hyperventilatie), Urineverlies, Heup en Bekkenklachten. En uiteraard een gezwollen buik. Je kan sporten wat je wilt, die buik raak je niet kwijt met deze aandoening. Wat je vooral niet moet doen zijn buikspieroefeningen dan maak je het nog erger.

Voor het urine verlies kun je het beste squats doen, die helpen echt heel goed en kun je overal doen. Wel zou ik aanraden om wasbaar incontinentie ondergoed te halen of bijvoorbeeld incontinentiebroekjes. Die zitten wat beter dan Tena tijdens het sporten. Ben je vrij slank dan kun je ook de grootste maat absorberend ondergoed kind dragen.

Je kunt i.p.v. wasbaar incontinentie ondergoed van die broekluiers halen, maar dat voelt dan ook wel echt als een luier. Minder prettig in gebruik, en nogmaals dat luier idee. Wasbare broekjes zijn ook een stuk voordeliger.

Hoe herken je een Diastase?

Ga op je rug liggen en trek je knieën op. Jouw vingers leg je rond het navel gebied dus op de middellijn van je buik. Wanneer je dit heb gedaan, til je de hoofd en schouders op, je voelt dat de buikspieren zich gaan aanspannen. Wanneer je een bult of kuiltje ziet kan je ervan uitgaan dat je een diastase hebt.

De buik blijft er groot of zwanger uitzien. Hoe groter de diastase, hoe meer problemen hieruit voort kunnen komen. Ik raad je aan om dit na te laten kijken door een professioneel iemand of neem contact op met de diastase centrum voor meer informatie.

Blijf hier niet mee rondlopen! Want er zijn behandelingen mogelijk. Zelf heb ik nu een buikband aangeschaft, dit voor een betere houding en dat ik toch eindelijk dat zwarte jurkje aankan zonder die buik. Daarnaast ben ik nu begonnen met oefeningen en buikmassage’s hopelijk gaat dit helpen allemaal. Ik houd jullie op de hoogte!

Hoe kom je van een diastase af?

Dit kan uiteraard met een operatie. Vaak wordt deze niet vergoed en wordt het een hele dure grap. Je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen kan zeker lonen. Al vergoeden ze maar een beetje. Met oefeningen kun je wel echt al heel ver komen. Grappig genoeg zijn dit niet je typische sit ups. Die kunnen het namelijk 10x erger maken. Ook de plank moet je met een diastase echt overslaan!

   1. doe de kat pose. Ga op handen en knieën staan en trek je rug bol en vervolgens weer krom. Begin bij 20x. Daarna 2x 20 dan 3×20.
   2. Alle oefeningen voor je rug zijn goed. Hoe sterker de rug, hoe strakker de buik.
   3. Ze zeggen dat een waist trainer hierbij kan helpen. Ik was hier te laat mee, maar moet zeggen dat het wel de last kan verlichten.
   4. /

Herken jij jezelf hierin?

diastase herkennen voorkomen en herstellen

 

 

foto vrouw van shutterstock

 

Spread the love

5 reacties op “Diastase, altijd een zwangerschapsbuik”

 1. Ik had er geen idee van, maar na mijn laatste zwangerschap bleef / is mijn buik aan de bovenkant heel bol gebleven. Ik ga mij er eens wat meer in verdiepen

 2. Ik had hier inderdaad nog nooit van gehoord! Heel goed van je dat je net zo lang bent gaan zoeken totdat je uit had gevonden wat je had.

Reacties zijn uitgeschakeld.