Do’s en dont’s op sociale media als je gaat solliciteren

Do’s en dont’s op sociale media als je gaat solliciteren

Tegenwoordig is alles en iedereen te vinden op sociale media en daar kun je tijdens het solliciteren profijt uit halen. Een mogelijke werkgever zal jou ten alle tijden gaan zoeken op sociale media. Zorg dus dat je kanalen erg goed uit zien en de werkgever niet zullen afschrikken. Daarom zal ik vandaag do’s en don’ts delen als het gaat om sociale media tijdens het solliciteren.

Wat kun je wel doen op social media?

Kies ervoor om op je profielen ook te laten zien wat er in je CV staat. Dit hoeft niet heel uitgebreid maar laat zien waar je goed in bent via sociale media. Dat vinden potentiele werkgevers altijd een groot voordeel. Zorg voor een positieve benadering op jouw kanalen, veel gezeur en gezeik is nooit positief voor een potentiele werkgever. Je kunt daarom beter alleen gebruik maken van sociale media als je positieve berichten wilt delen, gedurende de sollicitatieperiode.

Op sociale media zit iedereen vaak in zijn vrije tijd maar het kan voor potentiele werkgevers een plus zijn wanneer je wel informatieve artikelen of teksten deelt die aansluit bij de werkomgeving. Een docent die een stukje over het eindexamen plaatst, komt betrokken over en dat is wat een werkgever graag wilt.

Wat je absoluut niet moet doen op social media als je nog een baan zoekt

Het belangrijkste is dat je geen ongepaste foto’s of berichten op je kanalen hebt. Je kunt geen pikante foto’s of dronken foto’s op je profielen hebben die voor iedere werkgever makkelijk te vinden zijn. Hierdoor kun je een slechte indruk afgeven en kiest een werkgever misschien wel voor een andere kandidaat en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast is het helemaal niet aan te raden om negatieve uitlatingen te doen over vorige werkgevers. Dit is echt een minpunt voor een potentiele werkgever. Als laatste moet je er natuurlijk altijd voor zorgen dat je geen spelfouten of taalfouten maakt. Ook al is het sociale media, het is jouw visitekaartje en voor werkgevers een mogelijk struikelpunt.

Heel veel succes met solliciteren!