Do’s en dont’s op sociale media als je gaat solliciteren

Tegenwoordig is alles en iedereen te vinden op sociale media en daar kun je tijdens het solliciteren profijt uit halen. Een mogelijke werkgever zal jou ten alle tijden gaan zoeken op sociale media. Zorg dus dat je kanalen erg goed uit zien en de werkgever niet zullen afschrikken. Daarom zal ik vandaag do’s en don’ts delen als het gaat om sociale media tijdens het solliciteren.

Wat kun je wel doen op social media?

Kies ervoor om op je profielen ook te laten zien wat er in je CV staat. Dit hoeft niet heel uitgebreid maar laat zien waar je goed in bent via sociale media. Dat vinden potentiële werkgevers altijd een groot voordeel. Zorg voor een positieve benadering op jouw kanalen, veel gezeur en gezeik is nooit positief voor een potentiële werkgever. Je kunt daarom beter alleen gebruik maken van sociale media als je positieve berichten wilt delen, gedurende de sollicitatieperiode.

Op sociale media zit iedereen vaak in zijn vrije tijd maar het kan voor potentiële werkgevers een plus zijn wanneer je wel informatieve artikelen of teksten deelt die aansluit bij de werkomgeving. Een docent die een stukje over het eindexamen plaatst, komt betrokken over en dat is wat een werkgever graag wilt.

Belangrijk: zorg dat je er representatief uit ziet

Ben je druk op zoek naar werk, dan hoort je LinkedIn profiel tip top in orde te zijn. Wordt lid van de juiste groepen, plaats interessante dingen in jouw werk expertise, en hou het professioneel. Behandel LinkedIn echt als een heel belangrijk online CV. Niet om al je vriendjes aan toe te voegen.

De foto is het eerste wat iemand ziet, en goed of slecht, naar aanleiding van de foto kijken ze wel of niet verder. Dit kan dus geen selfie aan een bar zijn. Vrouwen trek iets netjes aan en laat iemand een foto maken voor een neutraal witte muur. Mannen hebben vaak wat meer moeite lijkt het. Doe een net overhemd aan. Bijvoorbeeld een John Miller overhemd. John Miller shirts kenmerken zich door enorm hoge kwaliteit en luxe uitstraling. Wil je een goede baan, dan moet je jezelf daar ook naar kleden. Wil je een baan als CEO bij de Royal Dutch Shell, kleed je dan ook zo.

Ik hoor vaak dat je net zo goed een goedkoop overhemd aan kan. Dat kan ook. Maar je ziet wel het verschil. En als het nou eenmaal op details aankomt, dan is belangrijk dat die details goed zitten. ook als je dan uitgenodigd wordt, wil je die klasse uitstralen. Al heb je 2 goede overhemden,

Wat je absoluut niet moet doen op social media als je nog een baan zoekt

Het belangrijkste is dat je geen ongepaste foto’s of berichten op je kanalen hebt. Je kunt geen pikante foto’s of dronken foto’s op je profielen hebben die voor iedere werkgever makkelijk te vinden zijn. Hierdoor kun je een slechte indruk afgeven en kiest een werkgever misschien wel voor een andere kandidaat en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast is het helemaal niet aan te raden om negatieve uitlatingen te doen over vorige werkgevers. Dit is echt een minpunt voor een potentiële werkgever. Als laatste moet je er natuurlijk altijd voor zorgen dat je geen spelfouten of taalfouten maakt. Ook al is het sociale media, het is jouw visitekaartje en voor werkgevers een mogelijk struikelpunt.

Heel veel succes met solliciteren!

Spread the love