Eindelijker sneller dankzij de SSD schijf!

Eindelijker sneller dankzij de SSD schijf!

Is jouw laptop ook zo traag, en kom je vaak ruimte te kort? Dan moet je echt even verder lezen waarom je niet meer zonder de SSD schijf kunt.

Wij leven nu in een digitale wereld. Wanneer je niet zo technisch bent aangelegd, is het regelmatig zoeken geblazen wanneer het wat ingewikkelder wordt. Vaak is dat frustrerend hoor, wanneer je kind van 10 jaar het nog eerder door heeft dan jou. Dat is blijkbaar het voordeel van geboren worden in een digitaal tijdperk. Toen voor de zoveelste keer thuis een laptop crashte, besefte ik dat ik mijn horizon langzaam maar zeker moest gaan verbreden. Maar wel op mijn manier. Iedereen heeft een Mac, maar ik heb toch liever gewoon een PC. En wat ik inmiddels begrepen heb, is die nu met een SSD schijf net zo snel als een Apple Mac. En soms zelfs sneller. Maar wat moet je allemaal weten van een SSD schijf?

Wat zijn de mogelijkheden van een SSD schijf?

Je kunt natuurlijk een nieuwe laptop halen en opletten dat daar een goede SSD schijf in zit, maar met wat minder budget kun je ook een externe SSD schijf aansluiten op je bestaande laptop. Omdat ik echt niet heel erg thuis ben in die dingen, heeft een goede vriend mij alles goed proberen uit te leggen. Wat een externe SSD schijf (eigenlijk gewoon een soort van harde schijf) precies doet en dat het in mijn geval een perfecte uitkomst zou zijn. Als eerste begon hij met het volgende, zodat ik een beeld had wat een computer nou eigenlijk is. Hij vergeleek het met een koelkast die op een gegeven moment ook zo versleten raakt dat het niets meer doet. Zo is het ook met een computer, alleen die werkt dan harder en sneller waardoor de kans zo groot is om te verslijten. Goed om te weten: denk vooral niet “mij overkomt dit nooit”, jawel het is een kwestie alleen van wanneer. Het blijven apparaten natuurlijk!

Wat is een externe SSD?

Nu komt de clou van de SSD schijf, voor diegene die nog geen externe SSD schijf hebben. Een technisch verhaal zal het zeker niet worden. Al zou ik dat willen, het lukt me toch niet. Een externe SSD schijf is dus een schijf die niet in jouw laptop of pc zit maar losgekoppeld is ervan. Een USB kabel verbindt de externe SSD schijf met jouw computer. Op deze manier creëer je veel meer opslagruimte aan je computer/laptop. Je moet het zien als een kastje dat samenwerkt met jouw computer. Samen zorgen ze ervoor dat jouw belangrijke documenten/foto’s bewaard blijven en dat de laptop sneller gaat. Handig toch? Mijn vriend wist me ook te vertellen dat je die externe SSD schijven overal mee naar toe kan nemen en overal weer op kan aansluiten. Leuk als je een middag bij oma/opa op visite gaat en jullie foto’s/video’s willen laten zien. Uiteraard moet je niet helemaal afhankelijk zijn van de externe SSD schijf, een back up moet je ook nog eens altijd hebben! Dit kan op je laptop, of op beide.

Wat is een back-up?

Met een back up wordt bedoeld dat je een reserve kopie maakt van al jouw bestanden. Zo heb je garantie dat je echt niets kwijtraakt. Hoe doe je dit? Er bestaat software hiervoor die je kan downloaden. Wanneer je Windows Vista of een nieuwere versie van Windows, bijvoorbeeld Win 10, hebt dan is het vaak niet nodig blijkbaar want dan kan je gelijk beginnen met een back up maken. Zodra  je alle stappen hebt doorlopen om een back up te maken (als je goed zoekt op google, wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je dit kan doen), selecteer je de mappen waarvan je wilt dat er een back up van wordt gemaakt. Zo houd je controle over al jouw gegevens. Op beide apparaten heb je dus dezelfde bestand waarvan er een als back up dient, als de 1 stuk gaat heb je dan altijd nog de ander. Dat snapte ik zelfs.

De oplossing

Mijn vriend ben ik uiteraard erg dankbaar want na zijn bezoek ben ik op internet meer informatie gaan zoeken. Vooral omdat ik het belangrijk vind om mijn kennis verder te verbreden en ik niet elke keer hulp hoef te vragen.

Helemaal overtuigd was ik toen ik inderdaad las dat een SSD schijf sneller en compacter is dan een gewone harde schijf. Het heeft er onder ander mee te maken dat er geen bewegende onderdelen meer in de SSD schijf zitten. Vandaar ook de vergelijking met de koelkast en het slijten daarvan. Hoe minder beweging, hoe minder slijtage. Logisch toch? Om het gewicht hoef je het ook zeker niet te laten, ik kan je nu vertellen uit ervaring dat een SSD schijf veel lichter is dan een harde schijf. Wat mij ook erg aanspreekt is dat de SSD schijf energiezuinig is.

Een betere keuze had ik niet kunnen maken dan de aanschaf van de SSD schijf. Ja, het is even een investering dat zeker. Maar na een simpel rekensommetje bedacht ik mij dat ik nu veel goedkoper uit ben. Het vervangen/laten maken van al die laptops omdat ze veel te hard moeten werken is uiteindelijk zoveel duurder dan de aanschaf van een harde schijf. Het verliezen van privé foto’s is natuurlijk helemaal onbetaalbaar!