Geluk, kan je dat kopen?

Kan je geluk kopen? Het lijkt wel dat het te koop is, maar de waarheid is niets minder waar.

Meer, meer en nog eens meer. We leven met z’n allen in een consumptiemaatschappij. Je status wordt bepaald aan de hand van hoeveel spullen je hebt en hoe duur je auto is? Neem eens voor de grap een kijkje op social media. Daar word je overspoeld met andermans “geluk”. Dure auto’s, nieuwe kleding, smartphone’s, dieet races, (barbie) figuren alles wordt maar letterlijk op straat gegooid om maar te laten zien hoe goed je het wel niet hebt.

 

Maar kan je hier echt de waarde van geluk aan vast hangen? Of is het allemaal uiterlijke schijn? Nou ik denk zeker het laatste, uit ervaring weet ik dat je zoveel spullen kan hebben maar het verzadigt niet. De ene dag kan je het hebben en poef de andere dag is het weg. Hoe fijn is het dan, dat je sterk in je schoenen staat en gelukkig bent met jezelf dat wanneer al die spullen verdwijnen je het ook leuk kan hebben zonder.

Een goed voorbeeld is van een vriend. Wanneer je hem voor het eerst ontmoet denk je deze man heeft de hele wereld. Een dikke auto onder zijn kont, mooi huis. Maar hij is onwijs ongelukkig. Waarom? Omdat zijn bedrijf failliet is gegaan en hij al zijn “vrienden” is kwijtgeraakt omdat hij niet meer de luxe dingen kan doen. Elke maand moet hij nu zijn gigantische schuld afbetalen bij de belasting en moet hij het met een klein bedrag rooien om rond te komen. En die auto? ja, die heeft hij gekregen van zijn nieuwe werk. Hij weet gewoon echt niet hoe hij het moet doen nu. Hij wordt gek dat hij niet meer naar de Albert Heijn kan gaan maar naar de Lidl moet gaan ( niets mis mee!).

Ik heb hem uitgelegd dat hij toen hij alles had gewoon niet echt gelukkig was. Ik leer hem nu van de kleine dingen te genieten. Dat veel mooie dingen in het leven echt niet veel hoeven te kosten. Thuis picknicken bijvoorbeeld, of een leuke film kijken, wandelen in het bos en dan ergens een kopje koffie drinken i.p.v. uitgebreid te gaan uit eten.

De waarde van jouw bestaan hangt echt niet af van hoeveel je op jouw bankrekening hebt staan. En ik weet dat het moeilijk is, als je de hele dag maar ziet wat je allemaal kan kopen om je lekker te voelen. Focus eens op je omgeving en dan bedoel ik de echte wereld. Wanneer je geen innerlijke geluk hebt dan kan je kopen wat je wilt geluk krijg je er niet bij!

klavertje vier

Wat denk jij? Kan je geluk kopen?

 

 

2 thoughts on “Geluk, kan je dat kopen?

  1. Ja downsizen is best moeilijk, ik heb het ook eens moeten doen. Maar an sich is dat ook weer een enorm verrijkende ervaring want je leert de waarde van dingen beter kennen.
    Ik vind altijd: geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt echt wel ongelukkig.

Comments are closed.