Goedkoop en gezond eten, kan dat?

Een veelgehoord excuus van mensen om niet gezond te hoeven eten is dat het zo duur is. Kokosolie kost zoveel meer dan boter en spelt of volkoren tarwe is duurder dan de ‘gewone’ tarwe. Dat klopt allemaal, maar toch kan het: goedkoop en gezond eten.

Goedkoop en gezond eten, hoe dan?

Zelf bakken

Het klopt inderdaad, wanneer je suikervrij koekjes wilt kopen ben je heel veel geld kwijt ten opzichte van de ongezonde variant. Een van de dingen die je zou kunnen doen om de prijs te drukken is zelf de koekjes maken. Het internet staat vol met recepten voor verantwoorde koekjes, en door ze zelf te maken weet je ook precies wat er in zit.

Diepvriesgroenten

Bij gezond eten denk ik gelijk aan veel groenten. Daar kun je namelijk veel van eten, en het is ook nog eens mijn favoriete deel van de maaltijd. Diepvriesgroenten zijn goedkoper dan verse groenten, bovendien kun je ze ook in grootverpakkingen kopen. Dan betaal je in verhouding nog minder. Nog een pluspunt is dat je alleen kunt pakken wat je nodig hebt, en dat de rest dan goed blijft. Je hoeft dus niks weg te gooien.

Zelf maken

Het is tijd om weer helemaal zelf te gaan koken. Hoe minder pakjes en zakjes je gebruikt, hoe gezonder je bezig bent. Je wil echt niet weten hoeveel suiker en zout er in kant-en-klaarproducten zitten. Als je het zelf maakt is het veel gezonder, lekkerder en kan het dus ook goedkoper. Zo kun je bijvoorbeeld kant-en-klare pastasaus kopen voor €2 per pot, je kunt ook tomaten(purree) kopen om zelf saus te maken. Voor 500 gram passata betaal je ongeveer €0,50, en daarmee kun je eindeloos variëren.

Soep is altijd goed

Soep hoeft niet veel te kosten, zeker niet als je een vegetarische variant neemt. Koop de soep dan niet kant-en-klaar, want dan ben je nog relatief veel geld kwijt. Maak zelf een soep met veel groenten en weinig vlees en je bent heel gezond en goedkoop bezig.

Gebruik goedkope producten als basis

Ik noemde het hier al, als je goedkope producten als basis van je maaltijd neemt is de kans klein dat het uiteindelijk nog duur word. Gebruik (goedkope) groenten als aanvulling en je hebt voor een paar euro een maaltijd op tafel staan. Stamppot is hier een goed voorbeeld van, neem aardappels (goedkoop) als basis en vul aan met winterwortelen (goedkope groente).

Hoe doe jij het, goedkoop en gezond eten?