Ga je voor een hypotheek of toch huren?

Huren of kopen, wat word de volgende stap?

Eindelijk heb je die stap gemaakt, je gaat het gewoon doen, het huis uit. Zelf bepalen wat je elke avond eet, hoe laat je opstaat en wanneer je de stofzuiger oppakt. Maar dan.. Huren, kopen, wat is dan de juiste stap?


Een goede huurwoning vinden, dat is tegenwoordig steeds lastiger. Vooral tegen het begin van het schooljaar zie je dat veelal studenten op zoek gaan naar de goedkoopste plekjes. Dit houdt in dat de vraag ontzettend hoog ligt, maar het aanbod is helaas wat minder. Vanaf 18 jaar kun je je inschrijven bij verschillende woningcorporaties of woonstichtingen. Des te langer je staat ingeschreven, des te meer kans je meestal maakt. Dus het vinden van jouw perfecte plekje voelt vaak als het wachten op het winnen van de loterij.

Naast het moeilijk vinden van een plekje hoor je over huren ook vaak dat je geld weggooit omdat je aan het eind van de rit met lege handen staat. Je hebt elke maand netjes je huur betaald maar word nooit echt eigenaar van de woning. Je krijgt je geld dus nooit terug te zien. Met kopen is dit wel anders. Daarom zou kopen een betere oplossing kunnen zijn. Je steekt ergens elke maand geld in en houdt er uiteindelijk een leuk zakcentje aan over mocht je het verkopen.

Hypotheek rente historisch laag

 

Maar er zijn op dit moment nog meer voordelen. De hypotheek rente staat momenteel historisch laag, wat betekend dat dit direct scheelt in je maandlasten hypotheek. Minder betalen, dat willen we toch allemaal? Zet je je rente voor een langere periode vast, dan kun je er ook langer van genieten. Indien de rente dan weer omhoog gaat, jouw maandlasten veranderen dan niet.
Het oversluiten van je hypotheek kan nu dan ook een hele goede keuze zijn, ook al zit er soms een boete aan vast. Laat je hier dan ook zeker over informeren door je hypotheekadviseur.

Per januari 2021 is er voor starters en jonge doorstromers (kopers tussen de 18-35 jaar) nog meer directe winst. Bij aankoop van hun huis betalen zij namelijk geen overdrachtsbelasting meer, mits je aan verschillende voorwaarden voldoet. Op dit moment betaal je daarvoor nog 2% over de gehele koopsom, dus tel uit je winst. Op een woning van 200.000 is dit dus 4000 euro pure winst!

Bij het kopen van een huis hoort natuurlijk een hypotheek. Om deze aan te vragen is vaak het advies om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Die leiden je er helemaal doorheen, wat je nodig hebt en hoe het proces verder in z’n werking gaat. Want bij het afsluiten van een hypotheek komt heel wat kijken. Maar welke adviseur kies je dan? Doe hier zeker online even goed onderzoek naar want je hebt hier veel keuze in. Voor je een keuze maakt bekijk je online dan ook zeker de reviews en als je toch bezig bent kijk dan ook alvast naar de verschillende voorwaarden  en rentes. Let er wel op dat als je vergelijkt, je dit wel doet met dezelfde looptijd en hypotheekvorm. Anders krijg je een heel vertekend beeld van de situatie, dat zou zonde zijn. Je wilt natuurlijk wel de beste deal scoren. Tegenwoordig hoef je ook niet meer fysiek naar de adviseur toe want in deze tijd zijn alle gesprekken online. Je hoeft er dus letterlijk de deur niet meer voor uit.

Ben jij klaar om deze stap te zetten? Laat je dan zeker goed informeren.

Is kopen voordeliger dan huren?

Spread the love