Verschillen tussen een hypotheek en persoonlijk krediet

Wanneer je extra geld wilt lenen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, zijn er verschillende manieren waarop dat kan. De twee meest bekende zijn een hypotheek of een persoonlijk krediet. In dit blog leggen wij de verschillen uit, zodat je de beste keuze kunt maken.

Persoonlijk krediet

Persoonlijk krediet is een lening die je afsluit voor een bepaald leendoel. Dit kan een verbouwing zijn, maar ook andere zaken waar je extra geld voor nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een qander persoonlijke lening afsluiten. Je kunt dan minimaal € 5.000,- en maximaal € 75.000,- lenen. Voorwaarde is wel dat je de lening binnen 2 tot 10 jaar aflost. Om te voorkomen dat je teveel geld leent voor wat je kunt terugbetalen, krijg je altijd eerst een adviesgesprek. Wanneer je het geld hebt ontvangen, betaal je vervolgens maandelijks een bedrag voor rente en aflossing. De rente wisselt nu tussen minimaal 4,6% en maximaal 9%. Dit is afhankelijk van het bedrag wat je leent.

Hypotheek

Een hypotheek sluit je meestal af voor de aankoop of verbouwing van een woning, je kunt dit niet voor andere doeleinden gebruiken (bijvoorbeeld een nieuwe auto). Een hypotheek sluit je af bij de bank of bij een hypotheekverstrekker. Handig is om een afspraak te plannen met een hypotheekadviseur, die kijkt waar je het voordeligst kunt lenen. Het voordeel van een hypotheek is dat de rente een stuk lager is en dat je langere tijd hebt om het af te betalen. De rente hangt af van de looptijd van de hypotheek. Bij 10 jaar ligt het rond de 1%, bij 20 jaar rond de 2%. Een stuk lager dus dan bij een persoonlijk krediet.

Conclusie

Of je voor een persoonlijk krediet kiest of voor een hypotheek is afhankelijk van een aantal zaken. Wanneer je het geld in je woning wilt investeren, is een hypotheek een betere keuze in verband met de lagere rente. Dit scheelt in de kosten. Wil je juist geld lenen voor andere doeleinden? Dan is een persoonlijk krediet beter. Houdt er wel rekening mee dat je meer geld kwijt bent aan rente en of je dit financieel kunt dragen, het moet natuurlijk wel leuk blijven. Als je twijfelt tussen de twee opties, kun je het beste met beide partijen een adviesgesprek plannen. Zo kun je jouw plannen bespreken en weet je daarna zeker wat goed bij jou past.

Zou jij kiezen voor een persoonlijk krediet of een hypotheek?

Spread the love