Die stoere industriële keuken past in ieders budget

Ben je uitgekeken op jouw interieur, maar vind je het kopen van allemaal nieuwe meubels te duur? Moet je kiezen tussen die stoere industriële inrichting en een wat saaiere maar goedkopere optie? Think again!

Een industriële keuken

Denk er eens aan om je oude meubels te schilderen. Je kunt vaak al voor 15 euro klaar zijn als je naar een goedkope winkel gaat voor grondverf en lak, zoals de Action, en een verfreiniger koopt waar deze goedkoop is. En ook het simpelweg opknappen van houten meubels kan voor een heel andere uitstraling zorgen. Voor ongeveer 7 euro heb je dan een opgeknapte tafel met stoelen en kast.

Met de chroom spray heb je al snel echt die industriële look in huis. Als je het daarna een beetje opschuurt geeft het een beetje een rauw randje. De eetkamerstoelen industrieel laten lijken doe je met leer. Alhoewel ik die voor best een redelijke prijs online heb gezien. Het gave is dat je soms ook gewoon etalage materiaal kunt kopen waardoor je op een best prijzige stoel toch een enorme korting krijgt.

Tafel pimpen met krijtverf

Natuurlijk moet je nog wel even zelf aan de slag. Dit heeft toch weer het voordeel dat je daarna trots kunt zijn op het eindresultaat. Als eerste moet je het hout schoonmaken met verfreiniger. Daarna is het verstandig om het hout te schuren. Heb je een meubel van bloedend hout zoals eik, grenen, merbau, teak- en vurenhout dan kun je het schuren beter overslaan om verkleuringen te voorkomen. Je kunt voor dat meubel bijvoorbeeld verf van Annie Sloan kopen waarvoor je niet hoeft te schuren. Voor een klein meubel ben je dan tussen de 7 en 12 euro kwijt.

Houten kast verven

Zorg er na het schuren voor dat alle stof van het meubel verwijderd is. Daarna kun je grondverf aanbrengen, eventueel kun je dit verdunnen als het te dik is. Om te voorkomen dat de verf indroogt doe je alleen de verf die je gaat gebruiken in een apart plastic bordje of bakje. Met een rolletje is het beste, maar als je een kwast gebruikt is het belangrijk om deze goed af te strijken. Wanneer de grondverf is opgedroogd (het beste is om een dag te wachten) kun je deze beter nog een keer schuren voordat je de toplaag aanbrengt.

Met deze tips kun je ook zelf een tv meubel met eetbank maken.

 

Stoel verven met verschillende verfkleuren

Wat dacht je van ouderwetse barokstoelen zilver, goud of neon verven? Of als je dat te kitsch vindt, dan zijn meubels met ‘afgebladderde verf look’ ook weer in. Hiervoor gebruik je verschillende lagen verf en kun je die met kaarsvet en schuurpapier wat weghalen, waardoor je een ‘versleten’ look krijgt. Een greywash of whitewash creëert zo’n look op een simpele manier. Voor de kinderkamer kun je leuke mallen maken van papier zodat je figuren of patronen op meubels kunt schilderen. Of gebruik de decoupage techniek.

Verf jij wel eens in huis?

Spread the love