Hoe kun je jezelf het beste presenteren?

Jezelf presenteren blijft lastig.

Wat moet je vertellen? Wat wil je uitstralen? Maar vooral, hoe breng je over wat je over wilt brengen? Het brein van ieder mens is anders en daarom is dat nogal een uitdaging. Toch zijn er verschillende uitgangspunten die je kunnen helpen bij het presenteren van jezelf.

‘Mens, wat ben je mooi’ Die reclameslogan bezorgt mij aan de ene kant de rillingen op mijn rug. Aan de andere kant raakt hij mij. Zo simpel, maar je wordt er toch een beetje warm van. Je bent mooi, precies zoals jij jezelf bent.

Maar hoe kun je dan jezelf presenteren?

Nu kan ik allemaal punten gaan opnoemen over inleven in je doelgroep, aanpassen aan de gelegenheid waarvoor jij jezelf moet presenteren. Maar ergens weet je dat wel. Je weet dat je voor de presentatie bij de directeur van een formeel bedrijf netjes gekleed moet zijn. Daarnaast weet je ook dat je voor een presentatie in een kunstatelier beter niet in een mantelpakje aan kan komen zetten. Ik wil je graag een riem onder het hart steken met het belangrijkste uitgangspunt van jezelf presenteren: Blijf dichtbij jezelf.

We zijn allemaal uniek

Ieder mens is uniek, en dat maakt jou ook uniek. Jouw manier van spreken, jouw manier hoe je door de ruimte loopt, jouw lach, jouw stemgeluid. Het is van jou. Natuurlijk is het spannend de eerste keer dat je door een microfoon moet praten en jezelf terug hoort. Geloof mij, dat klinkt een stuk minder mooi dan je zou willen. Gelukkig went dat wel. Je raakt de mensen pas echt met jouw boodschap als dit vanuit je hart komt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat die reacties ontroerend zijn. Die raken je weer terug. Zorgen dat jij nog meer achter je verhaal staat, dat je weer geïnspireerd raakt. Want mens, wat ben je mooi.