Het is mei vakantie

Kinderdagverblijf te duur? Er zijn goedkopere alternatieven!

Kinderopvang is duur, zeker wanneer je meerdere kinderen hebt. Vooral kinderdagverblijven zijn behoorlijk prijzig. De uiteindelijke kosten voor opvang hangt natuurlijk af van het aantal kinderen dat je hebt, het aantal uren/dagen dat er opvang nodig is en hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen. Wil jij besparen op die dure crèche of buitenschoolse opvang? Wij delen de goedkopere alternatieven met jou!

 

Au pair

Als je maandelijks meer dan 600 euro kwijt bent aan kinderopvang, dan kan een au pair voordeliger uitpakken. Vooral als je een groot gezin hebt en veel werkt. Een au pair is een hulp die in huis woont en maximaal 30 uur per week beschikbaar is voor jou en jouw gezin. De kosten voor huisvesting en eten zijn voor jou. Verder betaal je ook zorgverzekering, WA-verzekering en zakgeld aan de au pair. Wanneer je een au pair inschakelt, heb je geen recht op kinderopvangtoeslag.

 

Gastouder

Wanneer je geen behoefte hebt aan een vaste hulp in huis zoals een au pair, kun je er ook voor kiezen om je kinderen onder te brengen bij een gastouder. Een gastouder is iemand die jouw kind op professionele wijze opvangt in een huiselijke sfeer. Dit gebeurt vaak bij de gastouder thuis, maar dat kan ook in jouw eigen huis zijn. Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen wanneer jouw gastouder voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen. Voordeel van een gastouder is dat zij alleen de uren in rekening brengt dat je kind wordt opgevangen in vergelijking met een kinderdagverblijf.

 

Opa en oma

Vaak schakelen ouders de hulp van grootouders in om op de kinderen te passen. In Nederland springen steeds meer opa’s en oma’s bij om een middagje op de kinderen te letten. Een dagje oppassen is voor grootouders natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan ook vermoeiend zijn. Vooral wanneer ze op meerdere kinderen oppassen, is het een flinke belasting.

 

Informele oppas

Wanneer je regelmatig of af en toe opvang nodig hebt voor je kinderen, kun je ook kiezen voor een oppas. Een oppas aan huis is in veel gevallen voordeliger dan de kinderopvang of gastouder, vooral wanneer je meer dan één kind hebt. Je bepaalt in overleg met de oppas, zelf hoeveel het oppas tarief is. Een ander voordeel is dat je een oppas vaak last-minute of in het weekend kunt inschakelen. Bij een informele oppas heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Daarom is een oppas vooral voordelig wanneer je twee of meer kinderen hebt.

Spread the love