Kosten besparen met duurzaam leven? 5 tips

Veel mensen hebben nog de misvatting dat duurzaam leven duur is. Maar dat is juist helemaal niet waar! Met een eco lifestyle kun je niet alleen het milieu, maar ook flink kosten besparen. Een win-win situatie dus! Met deze 5 tips laat ik zien dat duurzaam leven echt niet duur hoeft te zijn.

5 besparende tips voor een eco lifestyle

Als ik mensen vertel dat wij als gezin milieubewust willen leven, is de eerste vraag altijd: Hoe dan? Daarna volgen vaak leuke gesprekken, waarin heel veel mensen te kennen geven dat ze bang zijn dat het leven opeens een stuk duurder wordt als alles opeens biologisch en ecologisch moet. Nu zijn sommige eco alternatieven inderdaad prijziger (met een goede reden trouwens). Denk maar aan duurzame mode en fairtrade boodschappen. Maar om te beginnen met duurzaam leven hoef je helemaal niet diep in de buidel te tasten. Met deze tips kan het je juist geld opleveren!

Mijn 5 tips om kosten te besparen met duurzaam leven zijn:

Tip 1: Een energiezuinige woning

Wat is het energielabel van jouw woning? Als jouw huis goed geïsoleerd is, ben je minder geld kwijt aan energie. Voor sommige isolerende maatregelen moet je de hulp inschakelen van professionals, maar vaak kun je zelf ook al heel wat doen. Denk aan tochtstrips plaatsen of je dak isoleren. Op YouTube vind je heel veel tutorials hoe je dat gemakkelijk zelf kunt aanpakken. En je kunt bij de gemeente informatie inwinnen over eventuele subsidies!

Door een waterbesparende douchekop te plaatsen en te douchen met een wekker, gebruik je al snel minder warm water. En door vaker een laagje extra aan te doen en de verwarming een graadje lager te zetten, maak je ook al een verschil.

Tip 2: Tweedehands shoppen

Door niet voor nieuwe, maar juist tweedehands items te kiezen ben je al heel duurzaam bezig. Er hoeven op deze manier namelijk geen nieuwe spullen geproduceerd te worden. Preloved kleding is tegenwoordig hartstikke hip en shop je gemakkelijk online via kanalen als Vinted, Marktplaats en Strivvy. En het leukste is: je hebt op deze manier de mooiste (merk)kleding voor slechts een fractie van de nieuwwaarde.

De mooiste pareltjes in ons huis scoorde ik voor weinig geld bij de kringloop en ook heb ik via verkoopgroepen op Facebook regelmatig beet. En op Instagram volg ik graag accounts die vintage meubels en interieur accessoires verkopen. Spullen met een verhaal brengen gelijk meer sfeer in huis.

Tip 3: Seizoensgebonden gerechten op het menu

Low budget boodschappen doen kan ook heel goed als je duurzamer wil leven. Door bijvoorbeeld vlees en vis van je menu te schrappen en vaker vegetarische maaltijden te koken. Je kunt via Pinterest echt de heerlijkste vega en vegan recepten vinden waarbij je het vlees echt niet hoeft te missen.

Koop groente en fruit uit het seizoen. Deze etenswaren hebben veel minder impact op het milieu, hebben meer smaak en kosten minder. Woon je in een landelijke omgeving? Stap dan eens op de fiets en kijk of mensen ook groente, fruit en aardappelen aan huis verkopen. Vers van het land is nog lekkerder!

Tip 4: Geef spullen nog een kans

We leven helaas echt in een wegwerp maatschappij. We zijn zo gewend dat spullen maar een korte levensduur hebben en dat als iets stuk is het in de prullenbak moet. Maar je kunt ook eerst proberen om iets te repareren, voor je het definitief in de kliko gooit. In sommige buurthuizen en soms op scholen worden reparatie ochtenden georganiseerd, waar vrijwilligers graag sleutelen aan elektrische apparaten die niet meer goed werken.

Meubelstukken die niet meer jouw smaak zijn kun je misschien een make-over geven met een likje verf of een stukje behang. En van oude handdoeken kun je nog prima poetslapjes maken!

Tip 5: Consuminderen!

Echt kosten besparen met duurzaam leven doe je door te consuminderen. Bewuster kopen betekent ook minder kopen. Bedenk je voor iedere shopping sessie of je het wel echt nodig hebt. Zeker bij low budget winkels als Action en Xenos is het heel verleidelijk om je mandje lekker vol te gooien. Maar de kans op een miskoop is dan groter. En ook al kost het bijna niets, als iets ongebruikt in de kast ligt is het evengoed weggegooid geld.

Weet jij nog een tip om kosten te besparen en gelijk milieubewust te leven?

Liefs, Mirjam.

Groene blogger bij eengoedverhaal.nu

 

Spread the love