Misschien is het toch tijd voor een persoonlijke lening?

De corona crisis heeft er flink ingehakt qua budgetten. Zoveel mensen zijn hun baan kwijt, of zitten al maanden thuis te wachten tot je weer aan de slag kunt gaan. Is het dan wel de juiste tijd om een persoonlijke lening te nemen?

Een persoonlijke lening bij de bank of via een bekende?

Persoonlijk denk ik dat je nooit bij vrienden of familie geld moet lenen. Hier komt alleen maar gelazer van. Oke ze vragen geen rente, en ze doen het vaak met liefde. Maar als je dan betrapt wordt met een nieuwe broek kun je jezelf meteen verantwoorden. Of ze hebben zelf geld nodig en eisen het onmiddellijk op. Sommige mensen kunnen heel onredelijk worden als er geld in het spel is.

Beste vrienden die elkaar nooit meer spreken, familieleden die elkaar in de haren vliegen, tranen, ruzie en drama. Het gaat echt zelden goed wanneer je geld met vrienden mixt. Helaas maar waar.

Maar hoe zit het met die hoge rente bij de bank?

Er zijn zoals voor alles behoorlijk wat vergelijkingssites voor een persoonlijke lening. Je vind daar ook de laagste rente persoonlijke lening en of jij wel of niet in aanmerking komt voor een persoonlijke lening, tot welk bedrag je kunt lenen etc. Soms gaat het om een flink bedrag en er zijn heel veel kleine lettertjes in het spel bij dit soort leningen. Lees ze dus echt goed, want doe je dat niet dan kan ook dit je heel duur komen te staan. Dat is net zoiets als bij een postorder bedrijf op afbetaling bestellen. Bij de 1 betaal je heel weinig extra, en bij de andere betaal je soms het drievoudige voor een product met alle rente die er bovenop komt.

Ik zou een persoonlijke lening ook echt alleen maar nemen als het niet anders kan. Bijvoorbeeld om een paar kleine schulden af te betalen waar geen regeling meer mee valt te maken. Al die extra incassokosten kunnen van een kleine rekening een flinke maken. Maar denk ook aan een studie om jezelf om te scholen voor een betere kans op ander werk. Gebruik de lening in ieder geval voor iets wat echt belangrijk is. Want hoe makkelijk het soms blijkt, een lening is een lening en die moet ook weer terug worden betaald. Het is geen gratis geld. Hier zie je veel mensen de mist mee in gaan. Ook doen ze vaak wat “extra” lenen. Leen echt alleen wat je echt nodig hebt, je betaald een hoge prijs anders voor wat “extras”.

Spread the love