Niet storen tijdens autorijden, veilig onderweg

Nog altijd gebeuren er teveel ongelukken in het verkeer, die te danken zijn aan het gebruik van smartphones achter het stuur. Dit moet veranderen. Daarom heeft Apple de functie ‘Niet storen tijdens autorijden’ ontwikkeld, om bestuurders ervan te weerhouden hun iPhone te gebruiken.

Heb jij toch je smartphone nodig tijdens het autorijden? Bijvoorbeeld om te navigeren of handsfree te bellen. Maak dan gebruik van een telefoonhouder auto, zodat je je telefoon niet in je handen hoeft te houden. Zodoende kun je je handen aan het stuur houden en daarmee ook je aandacht op de weg. In dat kader kun je overigens ook een telefoonhouder fiets gebruiken, want ook tijdens het fietsen is het verboden je telefoon te bedienen. Op die manier gebeuren er in de toekomst hopelijk minder ongelukken in het verkeer.

Wat houdt Niet storen tijdens autorijden precies in?

Niet storen tijdens autorijden is een functie binnen iOS, de software die wordt gebruikt voor Apple iPhone toestellen. Met deze functie kun je ervoor zorgen dat je tijdens het rijden niet wordt afgeleid door je iPhone en je je ogen op de weg kunt houden. Zo worden meldingen niet weergegeven op het beeldscherm van de iPhone en kunnen anderen jou telefonisch even niet bereiken.

Enkel de contacten die je als favorieten hebt ingesteld op je toestel kunnen jou telefonisch bereiken, zodat dierbaren in urgente situaties wel met je in contact kunnen komen. Apps die je misschien nodig hebt tijdens het rijden zullen gedeeltelijk bruikbaar blijven wanneer je de Niet storen tijdens autorijden functie aan hebt staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan navigatie-apps of een app als Flitsmeister.

Waar vind ik de Niet storen tijdens autorijden functie?

De functie Niet storen tijdens autorijden is handmatig te activeren en te deactiveren via het bedieningspaneel op je iPhone. Dit bedieningspaneel komt tevoorschijn wanneer je vanuit de rechterhoek van het display naar beneden veegt. Het icoontje van de functie Niet storen tijdens autorijden betreft een grafische weergave van de voorkant van een auto. Staat deze optie nog niet in je bedieningspaneel, dan kun je deze toevoegen via de instellingen van het toestel. Dat gaat als volgt:

  1. Klik in de instellingen app op bedieningspaneel.
  2. Scrol naar beneden en klik op Niet storen tijdens autorijden onder het kopje meer regelaars.
  3. klik op de groene cirkel met het witte plusje om de functie toe te voegen aan jouw bedieningspaneel.

Vervolgens is het mogelijk om de functie vanuit het bedieningspaneel handmatig te activeren. Wanneer je in het bedieningspaneel op het icoontje van de functie klikt, zal deze wit worden en weet je dat de functie actief is. Door nogmaals op het icoontje te klikken kun je de functie weer uitzetten.

Kan de Niet storen tijdens autorijden functie ook automatisch worden ingeschakeld?

Het is ook mogelijk om in te stellen dat de Niet storen tijdens autorijden functie automatisch wordt geactiveerd. Op die manier hoef je er niet iedere keer aan te denken dat je de functie activeert voordat je de auto instapt. Je iPhone kan namelijk registreren dat je je met een snelheid van boven de 20 km/u verplaatst, wat in de meeste gevallen betekent dat je aan het autorijden bent. Dit kun je instellen via de instellingen van de iPhone. Het werkt als volgt:

  1. Ga naar de instellingen app, en klik op niet storen.
  2. Scrol naar beneden.
  3. Klik op activeer onder het kopje Niet storen tijdens autorijden.
  4. Kies voor de optie Automatisch.

Via deze weg is het ook mogelijk de functie automatisch te laten activeren zodra je iPhone wordt verbonden met een bluetooth carkit. Ook is het via deze weg mogelijk de functie automatisch te laten activeren bij gebruik van Apple CarPlay. Bij deze twee opties worden telefoongesprekken overigens wel geaccepteerd, omdat je in dat geval in de gelegenheid bent om een telefoongesprek handsfree te voeren. Overige meldingen worden dan nog wel geweerd.

Wat verandert er wanneer ik Niet storen tijdens autorijden heb ingeschakeld?

Eigenlijk blijven alle apps op je toestel werken tijdens het gebruik van de functie Niet storen tijdens autorijden. Wanneer je het toestel ontgrendeld hebt en de functie staat aan, kun je nog steeds navigatie-apps en andere handige auto gerelateerde apps gebruiken. De functie zorgt er alleen voor dat er geen meldingen worden getoond.

Krijg je bijvoorbeeld een berichtje via Whatsapp of probeert iemand je te bellen tijdens het volgen van je routebeschrijving, dan zal er geen melding worden getoond. Als het toestel niet is vergrendeld, komt de functie eigenlijk zeer sterk overeen met de ‘Niet storen’ functie die veel mensen gebruiken als ze bijvoorbeeld gaan slapen.

Wanneer het toestel vergrendeld is, verschillen de twee Niet storen functies wel. Als je het toestel dan bijvoorbeeld probeert te ontgrendelen, moet je eerst bevestigen dat je niet meer aan het rijden bent voordat je door kunt gaan met ontgrendelen. Door deze melding word je er extra aan herinnerd dat je tijdens het autorijden geen gebruik moet maken van je smartphone.

Welke meldingen krijg ik wel wanneer Niet storen tijdens autorijden is ingeschakeld?

Het zou niet praktisch zijn om geen enkele melding meer binnen te kunnen krijgen wanneer de Niet storen tijdens autorijden functie is ingeschakeld. Zo is het natuurlijk altijd mogelijk dat een van je dierbaren jou in een urgente situatie toch moet bereiken. Het is mogelijk om de instellingen hiervoor aan te passen. In de instellingen van je iPhone kun je namelijk aangeven welke personen jou toch mogen bereiken wanneer de Niet storen tijdens autorijden functie is geactiveerd. Hierbij kun je kiezen uit 4 opties: iedereen, niemand, favorieten of alle contacten. Standaard staat de functie ingesteld op favorieten. Je kunt je favoriete contacten wijzigen via de telefoon app.

Ook via de berichten-app is er een mogelijkheid om de stop op de meldingen gedeeltelijk te omzeilen. Wanneer iemand jou bijvoorbeeld een berichtje stuurt met het woord “urgent” erin, dan zal het bericht alsnog worden getoond als melding. Dit werkt echter alleen via de berichten app van Apple en werkt niet voor apps zoals bijvoorbeeld Whatsapp. Als iemand jou een bericht stuurt, maar deze persoon gebruikt het woord “urgent” niet in het bericht, dan zal er een automatische reactie worden gestuurd naar deze persoon. In deze automatische reactie staat dan dat je aan het autorijden bent en dat je het bericht later zult lezen. Het is mogelijk om deze automatische reactie te wijzigen via de instellingen van je iPhone.

Hoe kan ik navigatie-apps gebruiken wanneer Niet storen tijdens autorijden actief is?

Wanneer de Niet storen tijdens autorijden functie actief is, is het nog steeds mogelijk om je favoriete navigatie-apps te gebruiken. Als de functie is ingeschakeld op een ontgrendeld toestel, dan kun je de app gebruiken zoals je dat altijd al deed. Wanneer de Niet storen tijdens autorijden functie actief is op een vergrendelde telefoon, dan werken de apps een klein beetje anders. Er worden namelijk geen schriftelijke instructies meer getoond in de vorm van meldingen. Door het lezen zou je teveel worden afgeleid van de weg. De instructies worden wel aan je verteld via de speakers, zodat je de route alsnog kunt volgen.

Ook een app als Flitsmeister heeft een aangepaste werking in de Niet storen tijdens autorijden functie. De app geeft namelijk ook geen schriftelijke meldingen weer, maar geeft alleen een geluidsmelding wanneer de app je wil waarschuwen voor een flitser of wanneer je te hard rijdt tijdens een traject-controle.

Hoe schakel ik Niet storen tijdens autorijden weer uit?

Als je op je eindbestemming bent aangekomen en weer in staat bent om je meldingen te zien, kun je de functie Niet storen tijdens autorijden weer uitschakelen. Er zijn verschillende manieren waarom de functie uitgeschakeld kan worden. Als je in de instellingen hebt ingesteld dat de functie automatisch wordt ingeschakeld wanneer je sneller dan 20 km/u beweegt, zal de functie zichzelf uitschakelen wanneer je langzamer dan die 20km/u beweegt of wanneer je stilstaat.

Ook is het mogelijk om de functie handmatig uit te schakelen. Bij het ontgrendelen van je toestel komt er een melding omhoog. Hiermee je kunt aangeven dat je niet aan het autorijden bent. Klik hier op om de functie uit te schakelen. Het is ook mogelijk om de functie via het bedieningspaneel uit te schakelen. Dit door op het icoontje van de auto te klikken.

Spread the love