opleiding jongerenhulp

De beste opleidingen voor jongerenhulp 

Wanneer je in het verleden zelf al eens blut bent geweest, weet je hoe lastig het kan zijn om schulden te voorkomen of weer af te lossen. Met kinderen krijg je te maken met hoge maandlasten, die soms sterk verschillen per maand. Denk bijvoorbeeld aan pakjes die spontaan scheuren, kinderen die opeens hard beginnen te groeien en nieuwe rompertjes nodig hebben, enzovoorts.

Om mensen met schulden bij te staan, kun je een schuldhulpverlening opleiding volgen. Het is niet alleen prettig om je eigen ervaringen met anderen te kunnen delen. Ook genereer je op deze wijze een inkomen voor je eigen gezin!

Andere vormen van jongerenhulp

Niet alleen door een opleiding schuldhulpverlening te volgen kun je jongeren helpen. Er zijn ook andere vormen van jongerenhulp. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding jeugdzorg, waarbij je naast kinderen ook hun ouders helpt. Gezinnen kunnen om verschillende redenen in de problemen raken. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die lastig op te voeden zijn, waar ouders na verloop van tijd geen raad meer mee weten. Ook kunnen kinderen in een situatie terechtkomen waarbij hun ouders voortdurend ruzie met elkaar maken. Iets wat grote gevolgen kan hebben voor het kind. Als medewerker in de jeugdzorg help je hen alsnog een fijne jeugd te hebben.

opleiding jongerenhulp

Empathisch vermogen en ervaring zijn belangrijk

Om in de jongerenhulp uit de voeten te kunnen, is het prettig wanneer je een groot empathisch vermogen hebt en daarbij enige ervaring met je meedraagt. Dit kan ervaring in de schuldhulpverlening zijn, maar bijvoorbeeld ook een kind dat zelf moeilijk opvoedbaar was. Dit hoeft niet je eigen kind te zijn, maar kan ook het kind van iemand in je directe omgeving zijn. Denk aan het kind van een goede vriendin, van een familielid, enzovoorts. Je weet welke gesprekken er gevoerd zullen worden met verschillende instanties en wat er bij de opvoeding een moeilijk opvoedbaar kind komt kijken.

Het empathisch vermogen is belangrijk om je in te kunnen leven in de wereld van iemand anders. Wees niet kritisch, maar stel jezelf open om anderen te helpen.

Hulp bieden zonder opleiding te hebben gevolgd

Wil je wel hulp bieden als moeder, maar heb je geen tijd om een opleiding te volgen? In dat geval kun je jezelf aansluiten bij verschillende vrijwilligersorganisaties. Deze organisaties zetten zich in voor zowel jongeren met problemen, als ook voor hun ouders. Je vormt een luisterend oor en probeert je eigen ervaring in te zetten om anderen te helpen.

Spread the love