Selfcare – goed voor jezelf zorgen met af en toe een verwennerij

Selfcare – je hoort het begrip overal. Goed voor jezelf zorgen, goede gewoontes opbouwen en jezelf af en toe verwennen, dat is wat we doorgaans verstaan onder selfcare. Uiteindelijk heeft iedereen zelfzorg nodig, om mentaal, fysiek en spiritueel gezond te blijven en om een goed gevoel over jezelf en het leven te hebben.

Waarom is het zo fijn om goed voor jezelf te zorgen?

• Selfcare lijkt een modebegrip, maar dat is het niet. Goed voor jezelf zorgen is van alle tijden. Maar soms worden we zo geleefd door onze drukke agenda’s, dat we niet altijd meer in beeld hebben wat we zelf nodig hebben. Zeker drukke moeders die het niet zo breed hebben!
• Van selfcare word je gezonder en stabieler. Je vermindert stress en kunt de dingen beter relativeren.
• Goed voor jezelf zorgen maakt je zelfverzekerder. Wie goed zorgt voor eigen lijf en geest, voelt zich sterker, beter en krijgt meer overzicht.
• Selfcare maakt je gelukkiger. Als je goed voor jezelf kunt zorgen en goed aanvoelt je wat je nodig hebt om je lekker te voelen, kun je die aandacht en zorg ook makkelijker aan jezelf geven.
• Wie goed voor zichzelf zorgt, kan ook beter voor een ander zorgen. Als jij goed in je vel zit heb je veel meer te bieden aan je kinderen dan iemand die zich altijd wegcijfert en de zorg voor zichzelf uit het oog verliest.

Voorbeelden van selfcare

Ieder mens is anders en voor iedereen werkt weer iets anders. Toch zijn er talloze voorbeelden te bedenken van hoe je goed voor jezelf zou kunnen zorgen:
• Sporten is een uitstekend voorbeeld van selfcare. Bewust de tijd voor jezelf nemen, je lichaam in conditie houden, de dagelijkse beslommeringen loslaten en de gelukshormonen weer laten stromen. Sporten is heerlijk en eigenlijk in elke vorm goed voor je: fietsen, wandelen, ravotten met de kinderen, yoga, thuisfitness of hardlopen, allemaal perfect om je goed te voelen.
• Zelfzorg betekent ook jezelf verwennen met iets moois of een heus feel-good item. Selfcare hoeft in het dagelijks leven niet duur te zijn en met je opgebouwde spaargeld kun jij jezelf ook eens iets bijzonders gunnen. Jij bent ook bijzonder en je bent het meer dan waard: die prachtige nieuwe winterjas, een e-reader of precies die VALMANO sieraden die jou overal naartoe kunnen begeleiden (werk, schoolplein of sport). Als jij jezelf iets moois gunt, toon je eigenwaarde en laat je zien dat je jouw dromen waar durft te maken!
• Rust nemen, alleen zijn, lezen, een film kijken die alleen jij leuk vindt, een beetje rommelen in huis… allemaal vormen van selfcare die je weer helemaal in harmonie kunnen brengen met jezelf en de wereld om je heen. Selfcare hoeft niet groots te zijn, wel fijn. Vind je het lastig om tot rust te komen? Dan kan CBD olie je hier ook heel goed bij helpen.
• Je financiën (voor later) onder de loep nemen. Heb je dure kredieten lopen die je kunt oversluiten naar een goedkopere variant? Of incasso’s van abonnementen waar je eigenlijk wel zonder kunt? Ook je financiën kunnen voor stress zorgen of juist voor een kalm en tevreden gevoel. Wie goed voor de centjes zorgt, goed ook goed voor zichzelf.
• Ook in je relaties kan selfcare een positieve rol spelen. Het helpt altijd om conflicten uit te spreken, aan te geven wat jij nodig hebt en grenzen te stellen. Wie een goede en respectvolle verstandhouding heeft met partner, kinderen, ouders, vrienden, collega’s en buren zorgt uitstekend voor zichzelf en bouwt een duurzaam netwerk op vol met waardevolle mensen.
• Jezelf ontwikkelen: een van de beste vormen van selfcare. Een cursus volgen, online geld verdienen, een nieuwe taal leren of in therapie gaan om iets vervelends te verwerken. Allemaal zaken die jou verder helpen en je dichterbij het realiseren van jouw droom kunnen brengen!

Selfcare: ook in de materiële zin een opkikker

Selfcare betekent niet alleen in goed voor je lijf zorgen en voldoende rust nemen. Ook materiële zaken kunnen bijdragen aan selfcare. Zeker als je jezelf een kleine uitspatting gunt, iets wat je met zorg kiest, waar je blij van wordt en wat waarde toevoegt aan jouw leven. Denk aan het investeren in een mooi en duurzaam geproduceerd product waar je jarenlang plezier van hebt. Of aan de aanschaf van het ‘horloge van je leven’ of een sierlijk juweel dat je elke dag kunt dragen. Het gaat niet om de prijs, maar om de waarde die een goedgekozen, bewuste aanschaf toevoegt aan jouw dagelijkse bestaan. Geld uitgeven is niet altijd eng of verkeerd, zie het als een investering in jezelf die jouw leven naar een hoger niveau kan tillen.

Conclusie

Selfcare komt in vele soorten en maten. Goed voor jezelf zorgen heeft niet alleen te maken met immateriële zaken zoals rust, grenzen stellen of voldoende tijd in je eentje kunnen doorbrengen. Ook materiële zaken zoals overzicht in je financiën, een duurzamere garderobe of stijlvolle sieraden die voor jou een bijzondere betekening hebben helpen je om je goed in je vel te voelen. Of het investeren in een coach of training om vooruit te komen in je werk of persoonlijke ontwikkeling. Het gaat erom dat je je bewust mag zijn van de elementen waar jij blij van wordt en precies die dingen doet (en aanschaft) die jou verder helpen om te groeien en te genieten van je leven.

Spread the love