Verlichting in huis: hier moet je op letten

Verlichting in je huis: hier moet je op letten!

Veel mensen staan er niet bij stil hoe veel invloed verlichting in je huis op de sfeer heeft. Zo zie je wel eens huizen waar er veel te weinig licht is of juist veel te veel wit licht. Geen van beide zorgen voor een fijne aangename sfeer. In dit artikel gaan we je alles vertellen waar je op moet letten omtrent verlichting in je huis.

 

Lichtkleur, armatuurkleur en lichtsterkte

De drie belangrijkste elementen zijn de lichtkleur, armatuurkleur en de lichtsterkte. Voor de lichtkleur wil je op zoek naar dat mooie warm witte licht wat je gewend bent. Dit is in technische termen 2700Kelvin. Als je verlichting hieraan voldoet, zit je goed.

De armatuurkleur is eigenlijk de kleur van het frame van het spotje of lamp. Armaturen is de technische benaming voor de frames van verlichting. Over het algemeen pakken veel mensen een metaal-/chromekleurig frame. We zien echter tegenwoordig ook dat zwarte spotjes steeds populairder worden.

Tenslotte de lichtsterkte. Over het algemeen wordt er in LED in de standaard Nederlandse huizen vaak gekozen voor 5Watt. Heb je een hele grote ruimte of hele hoge daken? Dan kiezen mensen soms ook voor wat meer Watt. Denk hierbij ergens tussen de 5 en 8Watt.

 

Locatie van de verlichting

Ook de locatie is belangrijk. Hierbij adviseren wij altijd om goed na te denken wat er in elke ruimte gedaan wordt. In een keuken wil je bijvoorbeeld goed licht hebben, omdat dit een praktische werkruimte is. Onder een overkapping is echter niet zo veel licht nodig, omdat dit meer een sfeerlocatie is. Denk hier dus goed over na.

Verlichting in huis: hier moet je op letten

 

Slimme verlichting, of toch niet?

We zien sinds 2020 tot op heden dat slimme verlichting een flinke opmars aan het nemen is. Denk aan de populaire merken zoals Philips Hue, Ikea en zelfs de Action heeft ze. Slimme verlichting heeft heel veel voordelen zoals het instellen van tijden, op afstand bedienen en nog veel meer. Als je bezig bent met verlichting adviseren wij om hier zeker even naar te kijken. Het heeft namelijk veel voordelen!

 

Conclusie

Verlichting is heel belangrijk en sfeerbepalend in een huis. Laat je goed inlichten over de verschillende opties en mogelijkheden. Er is tegenwoordig erg veel mogelijk, maar het ligt er maar net aan wat jouw wensen zijn.

 

Spread the love